Pronađena radioatkivna kapsula promjera 6 mm i dugačka 8 mm koju je tražila čitava Australija

Vlasti u Australiji kažu da su pronašle sićušnu radioaktivnu kapsulu koja je nestala prošli tjedan.

Hitne službe su “doslovno pronašle iglu u plastu sijena”, rekle su vlasti u Zapadnoj Australiji.

Ogromna potraga pokrenuta je kada je predmet izgubljen tijekom transporta duž rute od 1400 km preko cijele države.

Rudarski div Rio Tinto ispričao se zbog gubitka uređaja koji je mogao predstavljati ozbiljnu opasnost ako se njime rukovalo.

Kapsula – promjera 6 mm i dugačka 8 mm – sadrži malu količinu cezija-137, koji bi mogao uzrokovati oštećenje kože, opekline ili radijacijsku bolest.

Hitne službe koristile su specijaliziranu opremu uključujući detektore radijacije tijekom potrage.

Objavljujući svoje otkriće u srijedu, državna hitna služba odala je priznanje “međuagencijskom timskom radu suočenom s naizgled nepremostivim izgledima”.

Kapsula je pronađena kada je vozilo opremljeno specijalnom opremom, koje se kretalo brzinom od 70 km/h, otkrilo radijaciju, rekli su dužnosnici.

Prijenosna oprema za detekciju potom je korištena za lociranje kapsule, koja je pronađena oko 2 metra od ruba ceste, dodali su.

Vojska je provjeravala kapsulu i ona će u četvrtak biti prebačena u sigurni objekt u gradu Perthu.

Uređaj je dio mjerača gustoće koji se koristio u Rio Tintovom rudniku Gudai-Darri u udaljenoj regiji Kimberley u Zapadnoj Australiji. Tvrtka je ranije obećala pokrenuti istragu o tome što se dogodilo.

Izloženost malim količinama metala je poput “primanja 10 X-zraka u sat vremena, samo da to stavimo u kontekst, i… količine prirodnog zračenja koju bismo primili u godini dana, samo hodajući uokolo”, rekao je glavni australski zdravstveni dužnosnik Andrew Robertson početkom ovog tjedna.

Smatralo se da je kapsula možda nestala prije dva tjedna.

Područje potrage za izgubljenom kapsulom bilo je ogromno. Otprilike je jednaka udaljenosti cestom od Washingtona DC do Orlanda na Floridi.

Pustinja u državi udaljena je i jedno je od najmanje naseljenih mjesta na zemlji. Samo jedan od pet stanovnika Zapadne Australije živi izvan Pertha, glavnog grada države.

Mjerač je transportirala podizvođačka tvrtka, koja ga je pokupila iz rudnika 12. siječnja kako bi ga premjestila u skladište u sjeveroistočnom predgrađu Pertha.

Kada je 25. siječnja raspakiran za pregled, mjerač je pronađen razbijen, a radioaktivna kapsula je nestala. Također je nedostajao jedan od četiri pričvrsna vijka i vijka.

Vlasti su rekle da su vibracije tijekom transporta mogle uzrokovati olabavljenje vijaka, što je omogućilo da kapsula padne kroz rupe u kućištu i kamionu.

Do ovog incidenta došlo je dok Rio Tinto pokušava popraviti svoj ugled u Australiji, piše BBC.

Godine 2020. Rio Tinto je raznio 46 000 godina stara kamena skloništa u Juukan Gorgeu u zapadnoj Australiji kako bi proširio rudnik željezne rude, što je izazvalo veliko negodovanje koje je dovelo do toga da je nekoliko vodećih šefova tvrtke odstupilo.

Prošle je godine parlamentarna istraga otkrila da je seksualno uznemiravanje rašireno u australskim rudarskim tvrtkama, nakon što je interna revizija u Rio Tintu otkrila da je više od 20 žena prijavilo stvarno ili pokušaj silovanja ili seksualnog napada tijekom pet godina.

U Australiji je nestala radioaktivna kapsula. Sitna je i potencijalno smrtonosna

Komentiraj

nacional banner
nacional banner