Promocija u Nizozemskoj: Predstavljen novi koncept uparivanja hvarskih vina i svjetskih sireva

Nizozemski uvoznici hrvatskih vina nedavno su predstavili potpuno novi koncept za ugostiteljstvo i potrošače spajajući vina u savršenom skladu s odabranim sirevima.

Na predstavljanju su Betty Koster iz Fromagerie L’Amuse i hrvatski vinski stručnjaci Diederik Swart i Mario Pranić iz Croatiangrapes.com uložili sve svoje vještine, znanje i iskustvo za sastavljanje ovog vrlo cjelovitog koncepta sparivanja.

“Najbolji način je prvo analizirati okuse i arome vina te prema tome prilagoditi tanjure sa sirevima. Osim toga, pametno je „osigurati“ se sirevima iz različitih ‘obitelji’, poput tvrdog, kozjeg, plavog sira, sa crvenom ili bijelom  korom.  Je li to teško učiniti? Da, to je doista teško. I zato smo već obavili preliminarni posao za vas”, ističe Mario Pranić.

Zašto spoj sireva i hrvatskih vina?

Prema riječima veleposlanice hrvatskih vina u Nizozemskoj iz 2018., Betty Koster iz L’Amusea, mnoga osebujna hrvatska vina od izvornih sorti grožđa odlična su za sparivanjem za sirom, posebno zato što su vrlo čistih aroma.

Najviše iskustva imaju s hvarskim vinarijama Carić i Svirče, s bogdanušom i plavcem malim. Osim toga, Hrvatska je u Nizozemskoj trenutno super hit: broj nizozemskih noćenja u Hrvatskoj povećan je za 780 posto u odnosu na razdoblje prije korone.

Najnovija serija ‘Expedition Robinson‘ snimljena je u Hrvatskoj, a TV kuhar Gordon Ramsey također je posvetio cijelu epizodu upravo Hrvatskoj.

CRoatiangrape

Koncept za ugostiteljstvo

U ugostiteljskoj industriji ovaj se koncept može primijeniti ‘jedan na jedan’. Osam različitih kombinacija predviđeno je i ponuđeno za različita vina – i rezultati su bili vrlo iznenađujući.

“Što kažete, na primjer, da svježe bijelo vino ili pjenušavo ružičasto vino ide uz sve sireve, čak i uz plavi sir. Zanimljivo, zar ne? Naravno, moguće je napraviti prilagođene i posebne kombinacije sireva i vina, za pojedinačne upite restorana”, naglasio je Diederik Swart.

Komentiraj