Patrik Macek/PIXSELL

Promjene u SOA-i zbog dviju provala na području Zagreba

Smjena načelnika Centra SOA-e Zagreb mogla bi biti povezana s krađom ugovora Grizli komunikacija i provalom u stan Zoltana Aldotta

Nacional je od upućenih objavještajnih izvora doznao da je prošloga četvrtka u prostorijama Sigurnosno-obavještajne agencije vladala velika gužva i da je veliki broj agenata tog dana bio upućen prema Varaždinu i mađarskoj granici. Iako još nema točne potvrde zašto su agenti bili upućeni prema hrvatsko-mađarskoj granici, izvori Nacionala tvrde da je to razlog zbog kojeg je premijer Tihomir Orešković otkazao sjednicu Vlade te je hitno otišao na sastanak u SOA-u. Čini se da je do toga došlo zbog provale u stan Zoltana Aldotta, predsjednika Uprave Ine. Nacional je također doznao da je prošloga tjedna smijenjen i načelnik Centra SOA-e Zagreb Tomislav Renić, a njegova smjena mogla bi biti povezana s provalom u automobil i krađom ugovora između agencije Grizli i njihovih austrijskih partnera, ali svakako i s provalom u Aldottov stan.

IZVORI NACIONALA iz obavještajne zajednice tvrde da je Tomislav Renić, smijenjeni načelnik Centra SOA-e Zagreb, 1998. bez dovoljno profesionalnih referenci, kao ključni čovjek tadašnjeg ravnatelja Ivana Brzovića i Ivića Pašalića, imenovan za načelnika Odjela tajne pratnje. Tvrdi se da ga je Milijan Brkić kasnije postavio za načelnika Centra Zagreb i da je imao podršku nedavno smijenjenog ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Nacional je prije otprilike godinu dana pisao o navodnim sumnjama u Renića, za kojeg se tvrdilo da je nenamjenski trošio sredstva posebne namjene, da je promovirao pojedine kadrove bliske Brkiću i Vici Vukojeviću, ali i da je manipulirao prilikom provođenja sigurnosnih provjera. “O tome da je razgovore obavljao s ciljem vlastite koristi i svog pozicioniranja, govori i provjera za Branka Šegona, s kojim je Renić obavljao službeni razgovor. Unatoč pitanjima koja je u razgovoru trebao razjasniti, Renić se pojedinih sigurnosno-interesantnih tema nije ni dotaknuo te je Šegonu dao pozitivno mišljenje za rad na mjestu pomoćnika ministra financija. Sporna je i provjera za Zvonka Biljeckog i njegovu tvrtku Geofoto, koja je prošla sigurnosnu provjeru unatoč golemom poreznom dugu i krivotvorenju isprava – potvrde Ministarstva financija – od strane Biljeckog, za što postoje konkretni dokazi”, stoji u izvješću koje je objavio Nacional, a u kojem se navodi da je Renić više puta štitio i neke diskutabilne policijske dužnosnike. Kao osobito vidljivi primjeri Renićeve lojalnosti Brkiću ističu se Damir Komljenović, bivši interventni policajac i Brkićev kum koji godinama obnaša dužnost načelnika Odjela za protuobavještajnu zaštitu i sigurnost Centra Zagreb, te Silvijo Majić, načelnik Odjela tajne pratnje, za kojeg se navodi da je nećak Vice Vukojevića.

Nacionalovi izvori iz obavještajne zajednice potvrdili su da postoji sumnja da bi krađa ugovora iz automobila u zagrebačkim Dugavama mogla biti povezana s određenim strukturama unutar SOA-e. Isti izvori rekli su nam kako je moguće da se jedan dio Sigurnosno-obavještajne agencije u ovom slučaju koristio za dnevno-političke obračune te da je lako moguće dijelom i zato smijenjen načelnik Centra SOA-e Zagreb Tomislav Renić.

Komentiraj