Photo: Andreas Gebert/dpa

Promjene na vrhu bavarskog CSU-a

Bavarski premijer i predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CSU) Horst Seehofer neće se više kandidirati za funkciju predsjednika bavarske vlade, ali će ostati predsjednik CSU-a čime je okončana višemjesečna rasprava o vodstvu bavarskog partnera unutar demokršćanske Unije CDU/CSU, javljaju njemački mediji u nedjelju.

“Danas je presječen gordijski čvor”, rekao je u razgovoru za javni servis ZDF član predsjedništva CSU-a i tehnički ministar razvojne pomoći Gerd Mueller. On je indirektno potvrdio prijašnje medijske napise po kojima bi dugogodišnji predsjednik CSU-a i bavarski premijer Horst Seehofer odustao od ponovnog kandidiranja za funkciju predsjednika bavarske vlade ali bi se i dalje kandidirao za mjesto predsjednika stranke.

“To bi za Horsta Seehofera bilo dobro rješenje”, rekao je Mueller.

Prije toga je dnevnik Augsburger Allgemeine, pozivajući se na izvore u predsjedništvu CSU-a, javio kako je stranka pronašla rješenje za dugogodišnju borbu za promjene na vrhu stranke.

Zasad međutim nije poznato tko bi bio glavni kandidat CSU-a na pokrajinskim izborima sljedeće godine. Trenutno se spominju dva imena: Markus Soeder, sadašnji ministar financija Bavarske i Joachim Herrmann koji trenutno obnaša funkciju bavarskog ministra unutarnjih poslova.

Konačnu odluku o ovom pitanju trebalo bi u ponedjeljak na izvanrednoj sjednici donijeti stranačko predsjedništvo.

Rasprava o vodstvu CSU-a vodi se već godinama a Horst Seehofer se posebice nalazi na udaru kritika nakon parlamentarnih izbora u rujnu na kojima je CSU, koji predstavlja demokršćansku opciju u Bavarskoj, ostvario slab rezultat i izgubio velik broj glasova koji su otišli desno populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD).

Analitičari smatraju kako se vrh stranke nada da bi kadrovskim promjenama i okretanjem stranke udesno CSU uoči važnih pokrajinskih izbora sljedeće godine povratio povjerenje birača koji su stranci okrenuli leđa nezadovoljni izbjegličkom politikom Unije CDU/CSU.

Odmah nakon izbora Horst Seehofer je najavo kako se CSU “mora pobrinuti za desno krilo” što je protumačeno kao poziv na strožu politiku prema useljenicima i izbjeglicama i otklon od liberalne izbjegličke politike Angele Merkel.

Komentiraj