PROMETNI STRUČNJAK O POSKUPLJENJU CESTARINA ‘Povećat će se broj pogibeljnih pretjecanja i niza ostalih opasnih situacija’

Ivica Galovic/ PIXSELL

Poskupljenje cestarina za 5 posto izvan sezone i 15 posto ljeti štetno je za nacionalne interese jer ugrožava prometnu sigurnost, turizam i gospodarstvo, poručio je prometni stručnjak Željko Marušić u osvrtu na potez koji je najavio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

“HAC uvelike vraća dugove koje je izravno skrivila država negativnom kadrovskom selekcijom u cijelom ciklusu izgradnje autocesta, postavljajući na najodgovornije pozicije nestručne i nepoštene – što su nestručniji i nepošteniji bili, dizalo ih se na više pozicije”, ističe Marušić.

Marušić napominje kako kreditni dug Hrvatska mora vratiti, ali pritom nije pametno “pucati sebi u koljena” jer se uvelike zahvaljujući izgrađenim autocestama godišnja zarada od turizma povećala na više od devet milijardi eura.

Dodaje da će se povećati broj Čeha, Slovaka, Poljaka i dr. koji će zbog toga, umjesto autocestom A1, prema moru voziti već ionako preopterećenom državnom cestom D1, a time i broj pogibeljnih pretjecanja i niza ostalih opasnih situacija.

Komentiraj