Prometni stručnjak Horvat o nesreći na naplatnoj postaji Mraclin: “Da je vozač bio svjestan, bilo bi znakova kočenja”

U subotu ujutro, u stravičnoj nesreći na naplatnoj postaji Mraclin, poginuo je djelatnik Hrvatskih autocesta nakon što se u objekt u kojem se nalazio zabio automobil. Iako policija još nema službene informacije, prometni stručnjak Rajko Horvat u Dnevniku Nove TV upozorio je na ključne nedostatke na cestama.

Ono što je za sada poznato, vozač je u određenom trenutku skrenuo desno kraj HAC-ovog znaka i frontalno je, bez zaustavljanja, probio dva zida i usmrtio djelatnika.

“Ovo je atipična situacija s tipičnim uzrokom, brzinom, i s tipičnom posljedicom. Da je vozač je bio svjestan, on bi imao reakciju i bilo bi znakova kočenja. Kada bi njegova reakcija bila dobra, uzrok bi možda bio drukčiji. Iako je kolnik sklizak, zaustavni put bi bio značajno kraći. Iako ne treba spekulirati o brzini do kraja istrage, vjerojatno je ona bila viša od sto kilometara na sat, na što upućuju i dokazi. Naime, iz ove nesreće trebamo izvući pouke”, kazao je prometni stručnjak Horvat.

Rekao je kako se, nažalost, u Hrvatskoj jako malo posvećuje pozornosti na zaštitne sustave.

“Iskustva govore da su takve nesreće dokaz, da na neuobičajenim mjestima treba postaviti dobre sustave zaštite”, zaključio je Horvat.

Komentiraj