PROMETNA PROGNOZA Pred nama još jedan vikend pun gužvi i zastoja na cestama

HINA/ Damir SENČAR

Hrvatski autoklub izdao je pr0ometnu prognozu za ovaj vikend, u kojem se očekuju velike gužve i česti zastoji na hrvatskim cestama. S početkom ovog vikenda, počinju ljetni praznici u dijelu Njemačke i Nizozemske, a mnogi će na put krenuti već u četvrtak navečer te se značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje danas, osobito prema graničnim prijelazima i glavnim cestovnim pravcima.

Vrhunac ovog vala očekuje se u subotu cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju pretežno u povratku, ističu iz HAK-a. “Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći”, dodaju.

Tijekom petka, subote, nedjelje, ali i ponedjeljka, najznačajnije gužve se očekuju na sljedećim dionicama:

  • autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac,A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa;
  • autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2;
  • zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko;
    Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije;
  • granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići);
  • duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu;
  • u lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

HAK ističe da će najgušći promet u smjeru mora biti u subotu od 4 do 12 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom subote i nedjelje u popodnevnim satima, a vozačima savjetuju da se tada ne putuje. Onima koji se ipak odluče putovati u to vrijeme, HAK savjetuje da provjere kakvo je trenutno stanje u prometu.

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.

Komentiraj