EPA/MARKIIAN LYSEIKO

Promatrač OESS-a ubijen u Ukrajini Amerikanac, ranjeni Čeh i Nijemac

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) objavila je u nedjelju da je njezin promatrač ubijen u eksploziji mine na istoku Ukrajini američki državljanin, a ranjeni su Čeh i Nijemac, ali identiteti nisu objavljeni.

Ubijeni američki promatrač prva je žrtva specijalne promatračke misije (SMM) OESS-a u Ukrajini otkako je raspoređena prije tri godine u toj regiji gdje nadzire poštivanje mirovnih sporazuma.

“U eksploziji je ubijen član ophodnje OESS-a , državljanin Sjedinjenih Država”, rekao je zamjenik šefa SMM-a u Ukrajini Alexander Hug na konferenciji za novinare u Kijevu.

Druga dvojica promatrača, Nijemac i Čeh ranjeni su u toj eksploziji i hospitalizirani su, precizirao je. Njihova imena, kao ni ime Amerikanca za sada nisu objavljena.

Austrijski ministar vanjskih poslova i izvršni direktor OESS-a Sebastian Kurz je tražio temeljitu istrage i jamčio da će odgovorni biti ispitani.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izrazio je sućut obitelji žrtve i obećao da će taj zločin biti rasvijetljen, a odgovorni kažnjeni.

“Dogodilo se ono čega se godinama pribojavamo”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel i napade nazvao neprihvatljivima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je sukobljene strane da poduzmu sve kako bi se otkrilo što je dovelo do tog tragičnog incidenta i tko je za njega odgovoran.

Oko 600 promatrača OESS-a zaduženo je za kontrolu poštivanja mirovnih sporazuma na pobunjeničkom istoku Ukrajine gdje je više od 10.000 osoba ubijeno od početka sukoba u travnju 2014.

Komentiraj