Proljeće u Kamačniku: Staza kroz zaštićeni kanjon dobila dodatnu multimedijsku opremu

Grad Vrbovsko od rujna 2018. proveo je mnogobrojne aktivnosti s ciljem očuvanja i obnove biološke raznolikosti zaštićenog krajobraza Kamačnik, čime je znatno podigao razinu zaštite prirode na tom području, a ujedno obogatio turističku ponudu i važnost Kamačnika za posjetitelje. Grad već nekoliko godina intenzivno ulaže u područje Kamačnika, posebice izgradnjom infrastrukture. Tako Kanjon Kamačnik ovog proljeća posjetitelje dočekuje obogaćen novom edukativno-turističkom ponudom koja će ih dodatno educirati i predstaviti im sve prirodno bogatstvo ovog zaštićenog krajobraza u srcu Gorskog kotara.

PHOTO: Renata Škudar/Nacional

Kamačnik je oko 3 km dug pritok rijeke Dobre nizvodno od Vrbovskog. Izvor mu je tipično krški, pri čemu voda do izvora dolazi iz potopljenog špiljskog kanala. Kamačnik uz geomorfološki i hidrološki vrijedan i atraktivni kanjonski dio predstavlja svojevrsnu oazu čiste i sačuvane prirode vrijedne zaštite.

PHOTO: Renata Škudar/Nacional

S ponosom možemo reći kako smo, unatoč izazovnim okolnostima uzrokovanima pandemijom bolesti COVID-19, uspješno proveli sve planirane aktivnosti u sklopu projekta. U aktivnosti s ciljem zaštite okoliša kanjona Kamačnik te obogaćenja njegove edukativno-turističke ponude uložili smo ukupno 1,3 milijuna kuna, od kojih je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U projekt smo ušli vrlo rado, s obzirom na to da nam je omogućio izvrsnu priliku za daljnje poboljšanje zaštite okoliša nama vrlo vrijednog zaštićenog područja Kamačnika, koji postaje sve zanimljiviji posjetiteljima. Projektom smo također otvorili nove prilike za postupnu i trajnu promjenu odnosa društva prema zaštiti i očuvanju prirode te prepoznavanju njezine ključne uloge za dobrobit budućih generacija. U sklopu projekta nabavili smo novu multimedijsku oprema , a koju čini deset tableta i tri para VR naočala, čime je sama multimedijska staza dodatno obogaćena interaktivnim sadržajem te je postala pristupačnija i posebnim skupinama posjetitelja kao što su osobe s invaliditetom, starije osobe ili djeca. Gorski kotar je pod šumom 70 posto i mi znamo kako prirodu trebamo čuvati , međutim ono što mene brine zadnjih godina je sve više vremenskih nepogoda – vjetroloma i ledoloma – i upravo tu moramo pripaziti da ne dođe do još većih katastrofalnih utjecaja na prirodu, koji onda Gorski kotar ne bi činio prepoznatljivim i privlačnim brojim turistima”, rekao je za Nacional.hr gradonačelnik Grada Vrbovskog Dražen Muftić.

VIDEO: Renata Škudar/Nacional

 

U sklopu projekta Grad Vrbovsko prošlog je ljeta u suradnji s biolozima proveo čišćenje izvora Kamačnika s ciljem očuvanja i obnove bioraznolikosti za buduće generacije te radi podizanja svijesti o ulozi koju priroda ima za dobrobit ljudi, sprečavanja dugoročnih prirodnih rizika i poboljšanja staništa. Tako je iz izvorišta Kamačnika ukupno izvučeno oko 30 metara trupaca te je poboljšano stanje izvora do 30 m dubine.

VIDEO: Renata Škudar/Nacional

 

Kanjon Kamačnik  je 2002. proglašen značajnim krajobrazom i spada u šire Natura 2000 područje Gorski kotar i Sjeverna Lika. Jedna od glavnih značajki vrijednosti kanjona i njegove zaštite je očuvana bioraznolikost i to posebno njegova vodena fauna. Među mnogim zaštićenim vrstama u Kanjonu  su vidra i potočna pastrva. Potočna pastrva može doživjeti i do 38 godina starosti.

PHOTO: Renata Škudar/Nacional

Virtualna stvarnost, VR aplikacija sadrži 12 videa u formatu 360 stupnjeva snimljenih na isto toliko lokacija na području Grada Vrbovskog. Na nekim lokacijama kadrovi su snimani s različitim sudionicima jer je njihovo pojavljivanje, uloga i radnja u videu doprinijela stvaranju autentičnog sadržaja, događaja i karaktera lokacije. Sadržaj VR aplikacije korisnik dohvaća preko naočala za virtualnu stvarnost zbog kojih dok gleda ima osjećaj da se nalazi na samoj lokaciji snimanja.

PHOTO: Renata Škudar/Nacional

Komentiraj