Projektu “Jimmy L.” Pave Marinkovića posebno priznanje na 14. ScripTeastu

Projekt “Jimmy L.” Pave Marinkovića o američkom crnom boksaču i treneru Jimmyju Lyggettu, osvojio je posebno priznanje na ScripTeastu, a bio je jedan od 11 projekata koji se razvijao na 14. izdanju te majstorske scenarističke radionice za projekte iz srednje i istočne Europe.

Završni modul programa te radionice sastojao se od pitchinga (kratkoga promotivnog predstavljanja projekta) i proglašenja dobitnika nagrade “Krzysztof Kieslowski”, a održao se online 20. svibnja ove godine, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Projekt igranoga filma “Jimmy L.” Pave Marinkovića bavi se sudbinom Jimmyja Lyggetta, američkoga crnog boksača i trenera koji je za vrijeme Drugoga svjetskog rata trenirao boksačku reprezentaciju NDH.

Riječ je o projektu u produkciji tvrtke Telefilm, čiji je producent Stanislav Babić, a scenarist Pavo Marinković koji će budući film i režirati, a nedavno je dobio i potporu Potprograma MEDIA u iznosu od 50.000 eura.

Glavna nagrada “Krzysztof Kieslowski” pripala je pak Macieju Sobieszczański za projekt Brat (Brother).

ScripTeast jedan je od najuglednijih europskih scenarističkih programa gdje su svoje projekte, među ostalima, razvijali Marta Meszaros, Benedek Fliegauf, Stefan Komandarev i Damjan Kozole, a posljednji uspjeh programa jest film “Painted Bird” Vaclava Marhoula, jedan od najkontroverznijih filmova prošlogodišnje venecijanske Mostre, koji je osvojio posebno priznanje na ScripTeastu 2013., a prošle godine bio je jedan od deset naslova koji su se borili za nominaciju za Oscara u kategoriji najboljega međunarodnog filma.

Polaznici majstorske radionice iskusni su scenaristi, a ona se sastojala od tri sjednice – rezidencijalne dramaturške u Poljskoj (Sterdyn, listopad 2019.), industrijske na Berlinaleu (veljača 2020.) te završne koja se trebala održati za vrijeme Filmskoga festivala u Cannesu koji je pak odgođen do daljnjega.

Zato se, kako je priopćio HAVC, posljednji modul, koji je inače ‘kruna’ svakoga ScripTeasta, održao online 20. svibnja.

Organizator ScripTeasta je Independent Film Foundation, a financiran je novcem Programa MEDIA EU, Poljskoga filmskog instituta, poljskoga Ministarstva kulture i produkcijske kuće Apple Film, a u suradnji s Europskom filmskom akademijom i mnogim drugim partnerima.

Komentiraj