Projekt ‘Zenit 21/21’ kritički preispituje umjetničko naslijeđe časopisa Zenit

Projekt ‘Zenit 21/21’ nastao je u suradnji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, a polazi od kritičkog preispitivanja nasljeđa časopisa Zenit u kontekstu suvremene umjetničke prakse, interdisciplinarnih istraživanja i novih edukacijskih platformi.

Početna točka projekta bila je grafička novela Vladimira Veljaševića ‘Slobodan pad’ koja tematizira elemente životopisa urednika ‘Zenita’ Ljubomira Micića. Autori i autorice projekt su organizirali u različitim umjetničkim formatima poput izložbi, javnih čitanja, teorijskih radova, umjetničkih istraživanja, realizacije novih umjetničkih radova koji za referentne točke uzimaju istraživačka pitanja, okruglih stolova, predavanja, terenskog rada i zenitističkih uprizorenja.

U projektu sudjeluju studenti i studentice Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a rezultati rada profesora, profesorica, studenata i studentica bit će prezentirani u Zagrebu i Beogradu.

Program traje od 11. do 15. travnja 2021. godine, a raspored događanja pogledajte na stranici Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Komentiraj