PROJEKT “TALIJANSKA KUĆA”: Renzi predstavlja nacionalni plan obrane od potresa

FaH

Talijanski premijer Matteo Renzi obećao je u ponedjeljak da će predstaviti nacionalni plan da se Italiju učini sigurnijom od potresa, nakon najnovijeg razornog potresa u kojem je prošli tjedan poginulo 292 ljudi.

Renzi je rekao da Italija treba “promijeniti mentalitet” te da će ovih dana predstaviti projekt pod nazivom “Talijanska kuća” te tražiti angažman političara, sindikata, tehničkih stručnjaka i građevinskih tvrtki.

Rekao je da će zemlja potrošiti koliko bude potrebno za taj plan ali nije govorio o iznosima.

“Europi smo rekli da ćemo potrošiti koliko treba”, kazao je Renzi u intervjuu televizijskoj mreži Rai.

On je naglasio da u projektu obnove “moraju biti jasno postavljeni rokovi te da mora postojati nadzor nad tim troši li se novac učinkovito” dodajući da će do kraja tjedna njegova vlada imenovati povjerenstvo u te svrhe.

“Ono što je često nedostajalo u prošlosti jest izrada plana za cijelu zemlju koji se temelji na prevenciji”, naglašava Renzi.

On je kazao da je već razgovarao s talijanskim arhitektom Renzom Pianom koji mu je rekao da može potrajati i dva naraštaja – ili oko 50 godina – da se Italiju uzdigne do najboljih međunarodnih sigurnosnih standarda.

“No činjenica da je to dugoročni projekt nije razlog da se odmah ne počne”, kazao je Renzi.

Italiju je od 1900. pogodilo 36 potresa magnitude 5 ili jačih i svaki je odnio ljudske živote, doveo do rušenja kuća i do postavljanja uvijek istih pitanja: zašto ni jedna vlada nije učinila više da zaštiti živote i baštinu.

Italija se priprema u utorak obilježiti još jedan dan žalosti u povodu pokopa žrtava potresa koji će se održati u Amatriceu, najteže pogođenom mjestu u prošlotjednom potresu.

Kao i u subotu kad je u nazočnosti državnog vrha pokopano 35 žrtava potresa zastave će biti na pola koplja u cijeloj Italiji.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]