Smijeh je lijek - Skype s klaunom

Projekt ‘Smijeh je lijek – Skype s klaunom’ proširio se na Grad Osijek

Projekt ‘Smijeh je lijek – Skype s klaunom’ namijenjen uveseljavanju djece na liječenju na onkološkim odjelima hrvatskih bolnica proširio se na Grad Osijek, gdje je u KBC-u Osijek na Odjelu za dječju kardiologiju, nefrologiju, hematologiju i onkologiju održan prvi klaunovski poziv putem Skypea kao i nastup uživo od strane Klaunovadoktora.

Djeca će ubuduće, jednom tjedno, imati priliku komunicirati s klaunovimadoktorima, uživati u njihovom veselom posjetu te na opušteniji i ugodnji način, doživjeti svoj boravak u bolnici. CRVENI NOSOVI su ovaj projekt započeli su zahvaljujući podršci Hrvatskog telekom u okviru projekta ‘Zajedno smo jači’, a podršku je pružila i tvrtka Microsoft Hrvatska.

“Sretni smo što smo, zahvaljujući podršci partnera, projekt Skype s klaunom uspjeli proširiti i na Slavoniju, na Odjel za dječju kardiologiju, nefrologiju, hematologiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek. KBC Osijek redovito posjećujemo tri puta mjesečno, a zahvaljujući ovom projektu, klaunovi mogu svaki četvrtak donositi radost djeci oboljeloj od malignih bolesti. Projekt smo počeli provoditi u veljači ove godine u Gradu Zagrebu, a do sada smo u zagrebačkim bolnicama ostvarili sveukupno 35 poziva djeci na liječenju. Projekt se provodi u popodnevnim satima kada su bolnički hodnici tihi i kada je tuga najizraženija, posebno nas veseli što smo upravo u takvoj atmosferi omogućili smijeh djece na liječenju”, rekla je povodom početka projekta direktorica Udruge CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, Mladenka Majerić.

klaunovidoktori-skype3

Cilj ovog projekta je uz pomoć modernih tehnologija povećati dostupnost klaunovadoktora oboljeloj djeci koja su zbog teškog stanja u izolaciji i kojoj je onemogućena vanjska interakcija. Klaunovidoktori su uz KBC Osijek, dostupni i na Zavodu za pedijatrijsku hematologiju i onkologiju KBC-a Zagreb te Zavodu za hematologiju i onkologiju ‘Dr.Mladen Ćepulić’ Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Druženje s djecom putem Skype-a održava se na način da se jedan klaun priprema za javljanje djeci u nekoliko bolnica, dok se u svakoj od bolnica nalazi drugi klaun koji obilazi i animira djecu da dođu razgovarati s klaunom putem internetske veze. Klaun u bolnici i klaun preko Skype-a pozivaju djecu u igru, nakon 20 minuta poziv završava u jednoj bolnici i klaun se javlja idućoj bolnici, u kojoj ga čekaju neka nova djeca i drugi kolega klaun. Djeca se spremno uključuju u komunikaciju i igru s klaunovima te su oduševljena su trikovima i pjesmama.

klaunovidoktori-skype4

“Projekt ‘Smijeh je lijek – Skype s klaunom’ rezultirao je smijehom i radošću, kako malih pacijenata, tako i djelatnika naše Klinike. Kako znamo, smijeh blagotvorno djeluje na dječji duh, a ovakvim projektima te planiranim terminom komunikacije kada je broj djelatnika na odjelu manji svakako činimo više za animaciju djece, a time i za njihov duh. Ovim projektom i novim tehnologijama stvaramo pozitivniju hospitalnu , ali i radnu atmosferu na Klinici za pedijatriju te smo zahvalni na pozitivnoj inicijativi i omogućenoj realizaciji samog projekta“, rekla je glavna sestra Klinike za pedijatriju, Karolina Kramarić Ratković.

“Djeci dolazimo u satima kad im je najdosadnije u bolnici, kad se sve smiri i vlada neka posebna tišina. U to bi vrijeme djeca, da nisu u bolnici, ručala sa svojim roditeljima  ili se odmarala u ugodnoj atmosferi svoga doma. Na sreću, u bolnicu tada dolazimo mi, klaunovidoktori, a jedina nam je želja vratiti djeci osmijeh na lica. Prilikom prvog Skype poziva u osječkoj bolnici, shvatio sam pravu vrijednost ovog projekta i skoro su mi potekle suze radosnice. U trenutku sam shvatio koliko se dajemo djeci i koliko su ona zbog toga sretna i očarana čarolijom naših točaka. Stvaramo posebnu emisiju uživo za djecu u kojoj ona imaju glavnu ulogu, razgovaraju i igraju se s nama”, objasnio je Mario Perković, klaun iz Osijeka koji se naziva dr. Žbunj.

klaunovidoktori-skype2

Komentiraj