Miranda Cikotic/PIXSELL

PROJEKT SIGURNOSTI: Splitski vatrogasci zajedno s građanima i tvrtkama do boljih rezultata

Splitska Javna vatrogasna postrojba jedina je u Hrvatskoj koja već dvije godine provodi Projekt sigurnosti lokalne zajednice u koji je direktno uključila građane kako bi ih zaštitila od požara i drugih ugroza na području grada.

U dvije godine postojanja prevenirali su svih 28 osnovnih škola na području grada, više od 70 vrtića, sve fakultete, uveli su mjere vatrogasnog dežurstva u studentskom Kampusu, obradili sve gradske kotareve u kojima su održane edukativno-pokazne vježbe, a u njihovom preventivnom programu su sudjelovale i sve stambene zgrade i objekti koje vode upraviteljske tvrtke. Prošle godine je u suradnji sa gradskom upravom, stanoupraviteljskim tvrtkama i inspektoratom unutarnjih poslova PU Splitsko dalmatinske uz račune za komunalnu naknadu podijeljeno 75.000 letaka u kojima su propisane mjere i načini kako se ponašati u kriznim situacijama. Posao su odradili i sa tvrtkama ocijenjenim kao rizične za nastanak i širenje požara kao što je ACI marina, Adria Cink, Brodosplit, te s brojnim hotelima.

Sve je započelo 2013. godine kada je Grad Split na Gradskom vijeću donio i usvojio Procjenu ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija za Split, a kasnije i odluku o osnivanju Odjela za preventivu i operativne poslove pri Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Dokument je to koji se radi temeljem Zakona o zaštiti od požara i obvezujući je. Zadatak Odjela je preveniranje, odnosno smanjenje rizika od nastanka požara poticanjem organizacijskih, tehničkih i građevinskih mjera, a naročito u objektima gdje se okuplja i boravi veliki broj osoba. To su primjerice škole, vrtići, razne socijalne ustanove, fakulteti i visoki objekti.

Ekipa iz Odjela za preventivno-operativne poslove osim procjene stanja na terenu, a to konkretno znači da direktno na mjestu događaja procjenjuju kakva je mogućnost prilaza vatrogasnih vozila određenom objektu, ima zadatak i obučiti građane u dobi od 16 do 66 godina kako postupati u slučaju kriznih situacija, te na koji način gasiti požar. Uz to provode provode vježbe evakuacije i spašavanja. U projekt su se aktivno uključile gradske službe, policijska uprava, te razne pravne i fizičke osobe.

“Mi smo jedini u Hrvatskoj koji kroz Odjel za preventivno-operativne poslove na ovaj način radimo. To znači uspostavljenje operativne suradnje sa svim čimbenicima koji se bave sigurnošću građana i imovine. Ne kažem da i drugi ne bi trebali imati, trebali bi, ali smo mi zasada jedini koji smo to ozbiljno shvatili. Sam papir na kojoj je Procjena ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija ništa ne znači ukoliko se ne poduzmu konkretni koraci, odnosno sama provedba propisanih mjera iz Procjene, a mi smo to napravili. Nakon osnivanja Odjela tražili smo od Ministarstva unutarnjih poslova, te dobili ovlaštenje za kontrolu i nadzor dijela propisanih mjera zaštite od požara sukladno Zakonu o zaštiti od požara. Kako bi to dobili, polagali smo državne stručne ispite, a morali smo ispuniti i razne druge uvjete”, objašnjava Nenad Ružić iz Odjela preventivno-operativnih poslova JVP Grada Splita.

U razgovoru za Hinu otkriva i kako je njihov Projekt sigurnosti lokalne zajednice u travnju u Zadru osvojio drugo mjesto što pozicionira grad Split na visoko mjesto između hrvatskih gradova koji su prijavili projekte sigurnosti lokalne zajednice. Ovaj projekt je rezultirao povećanom interakcijom sa samim građanima, što se osjeća na samom terenu. Njihove probleme rješavaju brzo i učinkovito, a na teren izlaze samo koju minutu nakon dojave, primjerice predstavnika stanara koji zahtijeva rješavanje pristupa vatrogasnih kola stambenom objektu. Odmah nakon dojave vatrogasci izlaze na teren, snime situaciju i administrativno djeluju. U slučaju da objektu ne mogu pristupiti zbog stabala koja im smetaju za gašenje požara kontaktiraju gradsko poduzeće koje potom podrezuje grane i tako otvara put vatrogascima. U drugim pak slučajevima daju naloge za postavljanje oznaka vatrogasnog pristupa ili izmještanja parkirnog mjesta.

“Prije par dana smo imali vježbu evakuacije u dvije škole i to Elektrotehničkoj i Tehničkoj sa ukupno tisuću učenika. Prva, u Elektrotehničkoj koja ima tri ulaza i izlaza, obavljena je u tri minute, a druga, koja ima samo jedan izlaz iz škole, u četiri minute. Sve je odrađeno prema planu i programu samo što smo primjetili da u slučaju požara nekim prozorima škole ne bi mogli pristupiti zbog velikih grana stabala koje su ispilane. Sada je sigurnost tih škole veća, a naš projekt ide dalje”, kaže Ružić.

Dodaje da građani nakon što se nešto dogodi nestrpljivo očekuju vatrogasce ne znajući da zbog objektivnih problema vrijeme dolaska vatrogasaca može potrajati i duže nego što je propisano. U Procjeni ugroženosti od požara piše da u roku od 15 minuta od dojave moraju doći do najudaljenije točke u gradu, a to u određenim momentima ne mogu postići, posebno ljeti kada su gužve. Svakog radnog dana im je i problem nakon 16 sati kada ljudi s posla odlaze svojim kućama, pa se stvaraju nepregledne kolone. Procjena ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija za grad Split je pokazala, nastavlja Ružić, da treba graditi još dvije vatrogasne ispostave u Splitu, čime bi se vrijeme dolaska vatrogasaca do najudaljenije točke u gradu skratilo na maksimalno 10 minuta.

Komentiraj