PROJEKT OBNOVIMO RIJEČKO KAZALIŠTE Primadonu Kristinu Kolar prije “Andree Cheniera” očekuje nastup u Praškoj državnoj operi

hnk-zajc.hr

Kazališnu primadonu Kristinu Kolar prije “Andree Cheniera” na daskama HNK Ivana pl. Zajca očekuje nastup u Praškoj državnoj operi.

Akcija „Zakoračimo zajedno na crveni tepih“ vezana je uz nove izvedbe najljepše i najdramatičnije verističke opere „Andrea Chenier“ Umberta Giordana 2. i 4. lipnja.

Za te će izvedbe cijene ulaznica iznimno iznositi 50 i 30 kuna, a uz svaku kupljenu ulaznicu Kazalište će priložiti isti iznos. Cilj je sakupiti 70 tisuća kuna koliko je potrebno da se osigura „red carpet“ na početku sljedeće kazališne sezone odnosno tepih u parteru.

Nakon što su donacijama građana i riječkih tvrtki prikupljena sredstva dostatna za obnovu svih sjedala u parteru, HNK Ivana pl. Zajca nastavlja projekt „Obnovimo riječko kazalište“ čiji je cilj obnoviti i tepih u parteru, otirače na ulasku u kazalište, staze na stepenicama te tepihe u kafiću na prvom katu, a pri tome kazalištu vratiti nekadašnju, poznatu kazališnu crvenu boju.

Pozivamo sve da iskoriste posljednju prigodu u sezoni kako bi vidjeli i čuli poznatu operu „Andrea Chenier“ pod dirigentskim vodstvom mladog maestra Matije Fortune i režiji Nenada Glavana te time ujedno pomogli obnovu kazališta.

Nakon dugo vremena ponovno zajedno na riječkoj sceni pogledajte prvake riječke Opere Kristinu i Roberta Kolara koji će prvi put pjevati ulogu Carla Gerarda. U naslovnoj ulozi ponovno je omiljeni gost Luis Chapa, a u ostalim su ulogama Ivana Srbljan, Olga Kaminska, Mirella Katarinčić Toić, Slavko Sekulić, Voljen Grbac, Marko Fortunato, Dario Bercich, Saša Matovina, Sergej Kiselev, Darko Matijašević i Bojan Fuštar.

„Andrea Chéneir je opera borbe karaktera njenih likova razapetih između svojih zadatosti i slobodne volje, racionalnog i pomaknutog, okolnosti i privida, ideala i zabluda, politike i ljubavi. Drama je to povišenih tonova i neobuzdanih strasti kobnog ljubavnog trokuta žirondinca, jakobinca i plemkinje u vremenu jednog od najslavnijih povijesnih događaja u svome licu i naličju“, otkrio je Nenad Glavan.

Istaknimo kako je vodeća hrvatska operna pjevačica Kristina Kolar prihvatila uzbudljivi izazov i u četvrtak 26. svibnja u Praškoj državnoj operi pjevat će ulogu Abigaille u operi “Nabucco”.

Dirigent opere je Hilary Griffiths, režiju potpisuje Karel Němec, ovu ulogu je Kristina Kolar do sada pjevala preko dvadeset puta u Rijeci, Freiburgu, Ljubljani…

Tražena Kristina Kolar niže gostovanja, od početka ove godine bila  je Aida u Poljskoj (Poznań) uz tenora Luisa Chapu te dirigenta Gabriela Chmuru. Tu je ulogu u tri godine pjevala preko trideset puta! U kazalištima u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Mariboru, Poznańu, Oderzu te na turneji po Japanu (Tokyo Orchard Hall, Nerima, Tokyo, Maebashi, Hachioji). Tijekom veljače pjevala je u SNG-u Ljubljana u “Nabuccu” (Abigaille)  kada joj je partner na sceni bio suprug Robert Kolar, a dirigirao je maestro Loris Voltolini. U ožujku je pjevala na Uskrsnom koncertu u Finskoj, Jyväskylä filharmonijom je dirigirao Ville Matvejeff, a izveden je Dvořákov “Stabat Mater”. U travnju je u HNK u Zagrebu pjevala Manon Lescaut, uz Renza Zuliana, dirigirao je Nikša Bareza. U Pečuhu je zatim pjevala koncertnu izvedbu “Tosce, zajedno s Giorgiom Surianom, a dirigirao je maestro Tibor Bogányi u Kodály Központ Pécs. Kazališnu primadonu Kristinu Kolar očekuju daljnja gostovanja, jer sezona još nije gotova…

Svi oni koji žele dati donaciju za projekt „Obnovimo riječko kazalište“ mogu se javiti u Ured propagande i marketinga HNK Ivana pl. Zajca (Uljarska 1, 1.kat; tel: 051/355-903; mail: [email protected]).

Komentiraj