GLYCOVAX

Projekt Marie Curie GLYCOVAX uspješno provodi svoj program

GLYCOVAX predstavlja mrežu za osposobljavanje obećavajućih mladih znanstvenika koji će naučiti kako razviti novu generaciju dobro definiranih i inovativnih cjepiva na bazi glikokonjugata.

Cjepiva na bazi konjugata ugljikohidrata (gliko) i proteina omogućila su spašavanje milijuna života prevenirajući meningitis, upalu pluća i ostale životno ugrožavajuće bolesti. Očekuje se kako će zbog porasta otpornosti na antibiotike u nadolazećim godinama cijepljenje biti od izuzetnog značaja kod prevencija mikrobnih infekcija uzrokovanih mikroorganizmima rezistentnim na antibiotike, pandemijskih upala te bolesti osoba koje se zaraze na putovanjima u područja pogođena zarazama, koje više nisu prisutne u zemljama njihova porijekla.

Cijepljenje može doprinijeti smanjivanju upotrebe antibiotika širokog spektra, jer u slučaju visoke procijepljenosti populacije može pružiti zaštitu i pojedincima koji nisu cijepljeni.

Prenosimo dio priopćenja za medije:

“Kvaliteta i imunološka aktivnost budućih glikokonjugata koji će služiti kao cjepivo može se poboljšati: udruživanjem najnaprednijih tehnika selekcije bakterijskih ugljikohidrata koji se povezuju tj. konjugiraju s proteinima, kvalitetne proizvodnje tih ugljikohidrata koja rezultira produktom točno određene strukture te, posebno, postupkom pričvršćivanja proizvedenih ugljikohidrata na specifične dijelove proteina.

Znanost koja se razvija unutar GLYCOVAX programa primijenit će se u poboljšavanju postojećih cjepiva (kao u slučaju Neisseria meningitidisa) te u epidemiološki važnim područjima koja uključuju bolesti za koje još ne postoji terapija, kao što su neke neonatalne (Group B streptococci) i bolničke infekcije (Enterococci, Staphylococcus aureus).

Radi postizanja ciljeva, GLYCOVAX je sastavljen od četiri znanstvena radna paketa koji pokrivaju metode pripreme ugljikohidrata (uključujući inovativnu automatiziranu sintezu ugljikohidrata), studije interakcije ugljikohidrata i proteina, strategije za prostorno specifičnu konjugaciju proteina i probir proizvedenih kandidata za glikokonjugatna cjepiva. Jedinstvena karakteristika GLYCOVAX-a je snažna povezanost akademskog sektora s industrijom koja proizlazi iz mreže sastavljene od osam akademskih grupa, jednog industrijskog partnera i jednog srednje velikog poduzeća. Partneri su stručni u kemijskoj/enzimskoj sintezi ugljikohidrata, tehnikama konjugacije, tehnologiji probira visoke propusnosti, strukturnoj glikobiologiji, vakcinologiji i imunologiji te projektnom menadžmentu. Svi studenti će biti uključeni u kolaborativni rad i gostovanje kod različitih partnera.

Očekuje se da će izlaganje novaka najnovijim idejama i tehnikama iz ovog rastućeg područja glikoznanosti i vakcinologije te popratno stjecanje prenosivih vještina osposobiti sljedeću generaciju stručnjaka u području akademskog i industrijskog istraživanja.

Dosad su svi studenti uključeni u GLYCOVAX mrežu sudjelovali na četiri radionice, svaka u trajanju od tjedan dana. Na tim radionicama predavanja su održali interni i vanjski stručnjaci iz područja te su, osim znanstvenih predavanja usmjerenih na sintezu ugljikohidrata i razvoj imunološkog odgovora na patogene, održani treninzi u pratećim vještinama koje su nužne za modernog, uspješnog i na svjetskoj razini kompetitivnog znanstvenika u području biomedicine.

GLYCOVAX je do sada pružio temeljne građevne elemente i strategije za sintezu glikana (tekuća i kruta faza automatizirane sinteze, kemoenzimska sinteza i drugi pristupi sintezi) koji će poduprijeti razvoj cjepiva. Također je ostvaren napredak u razvijanju novih metoda konjugacije (pričvršćivanja) ugljikohidrata i proteina u postupku izrade glikokonjugata.

U sklopu rada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, proizvedena su protutijela koja omogućavaju in vitro odabir bakterijskih ugljikohidrata koji su najizgledniji za razvoj učinkovitih cjepiva. U tijeku su aktivnosti mapiranja interakcija ovih protutijela s ugljikohidratima putem NMR studija u partnerskim laboratorijima. Dva su znanstvena članka objavljena, a dva su trenutno u pripremi. Postignuti su rezultati potencijalno vrijedni za zaštitu intelektualnog vlasništva. Studenti su uključeni u aktivnosti objave i promocije postignutih rezultata i znanstveno popularizacijske aktivnosti te sudjelovanja na međunarodnim konferencijama i simpozijima.

Rezultati koji se mogu iskoristiti za patentne aplikacije su već ostvareni. Ovo bi moglo imati značajan utjecaj na poboljšanje standarda javnozdravstvene skrbi, smanjivanje troškova u odnosu na trenutno postojeće medicinske tretmane i svođenje upotrebe antibiotika na minimum.

Obuka iz znanstvenih i prenosivih vještina koju su primili mladi znanstvenici zaposleni na GLYCOVAX projektu, zajedno s aktivnostima koje se očekuju u drugom dijelu projekta, omogućit će im da poboljšaju izglede za uspjeh svojih karijera. Tečajevi, zajedno s kontinuiranom obukom kod partnera, će osigurati da svi studenti steknu dovoljno znanja o znanstvenim i različitim drugim komplementarnim temama koje će kultivirati i njihov poduzetnički pogled na svijet.

Projekt Marie Curie GLYCOVAX je financiran iz europskih sredstava“, piše u objavi. 

Komentiraj