PROJEKT E-ŽUPANIJA: PGŽ i Rijeka surađuju na širokopojasnoj komunikacijskoj mreži

Nel Pavletic/PIXSELL

Primorsko-goranska županija i grad Rijeka potpisali su sporazum o suradnji u sklopu projekta e-županija kojim se namjerava uspostaviti širokopojasna pristupna komunikacijska mreža na području cijele županije.

Tim sporazumom, koji su potpisali župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Vojko Obersnel, omogućuje se uspostava širokopojasne mreže u pravilu na rubnim gradskim područjima, s manjom gustoćom stanovnika, gdje još nema nužne infrastrukture.

Projekt e-županije pokrenut je 2012. godine kako bi se jedinicama lokalne samouprave pružila potpora u pripremi potrebne dokumentacije za prijavu projekta elektroničke komunikacijske mreže na područjima gdje operateri nemaju komercijalnog interesa. Tako se općine i gradovi pripremaju za prijavu na nacionalne i europske fondove.

S obzirom na pripremljenost projekta izgradnje mreže u Primorsko-goranskoj županiji, očekuje se da će to biti prva županija koja će se prijaviti za financiranje na nacionalni natječaj za izgradnju elektroničke komunikacijske mreže u ruralnim područjima, rečeno je.

Taj županijski projekt prijavljen je i Europskoj komisiji u sklopu inicijative “Digitalna znanja i inovacije” te je uvršten u projektu listu Europske komisije (Junckerov plan).

U provedbu projekta Primorsko-goranska županija dosad je uložila 870.000 kuna, a ove je godine planirano ulaganje od 255.000 kuna. Za izgradnju elektroničke komunikacisjke mreže u dužini od 45 kilometara u Gorskom kotaru dodatno je uloženo 452.000 kuna.

Procjenjuje se da je za povezivanje svih kućanstava na području županije na širokopojasnu mrežu potrebno oko 200 milijuna eura, ali su realna i izvediva ulaganja u sklopu tog projekta između 80 i 100 milijuna eura.

 

Komentiraj