Održana je konferencija o budućnosti coworkinga na području Mediterana u Akceleratoru Tehnološkog parka na Zagrebačkom velesajmu.

Konferencija je svojevrsno finale projekta COWORKMed kojim se promovira inovativni koncept poduzetništva, a okuplja 11 organizacija iz pet europskih mediteranskih država – Italije, Francuske, Španjolske, Grčke i Hrvatske. Tim je povodom Razvojna agencija Zagreb, ujedno i domaćin konferencije, darovala dva mjeseca besplatnog korištenja coworking prostora.

Konferenciju je otvorio Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb koji je ovom prilikom posebno zahvalio svim partnerima projekta i sudionicima konferencije te naglasio važnost projekta u razvoju coworking prostora i stvaranja novih prilika za mlade poduzetnike.

“Iznimno mi je drago što je prisutan velik interes za ovu temu i što je Razvojna agencija Zagreb među prvima u Hrvatskoj osigurala coworking prostor. Godinama surađujemo s uspješnim poduzetnicima i pojedincima koji doprinose ekonomskom i društvenom razvoju. Tehnološki park Zagreb u kojem se danas nalazimo upravo je zamišljen kao transparentan coworking prostor u kojemu se susreću stručnjaci različitih profila, dijele iskustva i surađuju. Posebno smo zadovoljni suradnjom s našim partnerima na ovom projektu te što ih imamo priliku danas ugostiti“, izjavio je Frane Šesnić.

Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb

Pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, Nera Pavić, naglasila je kako je ovaj događaj kruna svih partnera na projektu i njihovog rada te da će Grad Zagreb uvijek dati podršku idejama koje potiču suradnju i inovativne ideje.

COWORKMed projekt okupljenima je predstavio Bernard Valero, direktor francuskog AVITEM-a (Agence des villes et territoires durables méditerranéens) koji je u svom govoru istaknuo:

“Prije svega bih želio zahvaliti partnerima iz Razvojne agencije Zagreb na divnom gostoprimstvu i odličnoj suradnji tijekom projekta. Tijekom realizacije ovog projekta shvatili smo koliko su važne naše međusobne razlike i da možemo iznimno puno naučiti iz njih. Pojam coworkinga asocira na kreativnost, inovativnost, ali prije svega predani rad i tijekom projekta posebno smo se fokusirali na to kako možemo dati podršku freelancerima. Suradnja između mediteranskih zemalja donijela je niz benefita i u ovome trenutku moramo definirati u kojem smjeru će se ona nastaviti i koji nas izazovi očekuju u budućnosti“.

Bernard Valero, direktor francuskog AVITEM-a

O rezultatima projekta govorio je Fabio Bracci s IRIS Research Instituta iz Italije i tom prilikom posebno naglasio i društveni benefit coworkinga. Istaknuo je kako je zabilježen veliki potencijal za rast coworking prostora, no potrebno je pokrenuti poziv za podršku takvih projekata na europskoj razini.

Fabio Bracci s IRIS Research Instituta iz Italije

Voditeljica projekta u Razvojnoj agenciji Zagreb, Marina Grgić Eldić, okupljenima je prezentirala dostupne modele i potpore za freelancere. Eldić je u svom predavanju prisutnim poduzetnicima naglasila da se prije svakog angažmana detaljno informiraju o svim prednostima, ali i izazovima koji ih očekuju.

Tijekom konferencije održana je i panel diskusija u kojoj su sudjelovali stručnjaci zemalja sudionica projekta – Neus Inglada (Cowork Rambla Catalunya, Španjolska), Renata Marušić (Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA) te Nera Pavić (Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba). Sudionici panela istaknuli su važnost umrežavanja i suradnje između javnog i privatnog te uključivanja lokalne i akademske zajednice za razvoj coworking prostora. Zaključili su kako je potrebno popularizirati koncept coworkinga, ali i predano raditi na stvaranju adekvatnog programskog sadržaja.

Projekt COWORKMed sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Sudionici projekta COWORKMed

Komentiraj