Davor Puklavec/PIXSELL

Proizvodnja nuklearke Krško ove godine iznad plana

Nuklearna elektrana Krško ove će godine, uz stabilan rad i ne bude li nepredviđenih smetnji, proizvesti 5,5 milijarda kilovatsati (kWh) električne energije, čime će proizvodnja biti iznad plana, izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Krškom njezin direktor Stane Rožman.

Do današnjeg dana nuklearka je isporučila oko 4,9 milijarda kWh električne energije, što je oko 50 milijuna više od plana. Uz uvjet stabilnog rada i bez nepredviđenih sigurnosnih smetnji, do kraja godine proizvodnja će biti 5,5 milijarda kWh. To je oko 100 milijuna kWh više nego što je bilo predviđeno planom za ovu godinu, u kojoj je broj dana rada bio manji zbog redovitoga remonta u prvoj polovici godine, istaknuo je Rožman.

Takvu stabilnu i učinkovitu proizvodnju među ostalim je pripisao dobrim nadzornim mehanizmima, suradnji uprave i kontrolnih tijela, zauzimanju svih zaposlenika te povoljnim hidrološkim prilikama ove godine.

Ove godine nuklearka će ostvariti i premašiti postavljene poslovne i proizvodne ciljeve, istaknuli su njezini čelnici.

Cijena električne energije proizvedene u nuklearci konkurentna je u usporedbi s ostalim izvorima i potpuno je u skladu s gospodarskim planom te je vlasnicima – slovenskoj GEN energiji i Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) – omogućila profitabilnost u prilično zahtjevnim odnosima na tržištu električne energije, ističu iz te nuklearke.

Nadzorni odbor nuklearke nedavno je potvrdio gospodarski plan za 2019. i dugoročni plan investicija do 2023. godine, koji će se uglavnom financirati vlastitim novcem.

Tako se za 2019. godinu planira oko 50 milijuna eura investicija, najvećim dijelom za dovršetak nadogradnje sigurnosnih sustava.

Osim toga, predviđena je i zamjena dijela dotrajale opreme u sekundarnom dijelu nuklearke i visokotlačne turbine.

Čelnici Nuklearne elektrane u Krškome podsjetili su da je u travnju ove godine izveden opsežan i zahtjevan remont, koji je trajao 30 dana i obuhvatio 38.000 aktivnosti na održavanju te aktivnosti vezane uz projekte, a tada je obavljen i najveći dio druge faze sigurnosne nadgradnje.

Druga faza sigurnosne nadogradnje nuklearke bit će završena do kraja godine, rekao je njezin tehnički direktor Mario Gluhak, dodajući kako je počela i treća faza u kojoj će se među ostalim ugraditi sustavi koji će osigurati alternativno rješenje za odvođenje toplinske energije iz reaktorske jezgre. Završetak tog dijela sigurnosne nadgradnje najavljen je za 2021. godinu.

Ove godine u nuklearci su se počeli koristiti zgradom za postupke s opremom i pošiljkama radiaktivnih tereta, u što su ugrađeni visoki standardi, te su poboljšani radni uvjeti u postupcima s nisko i srednjoradioaktivnim otpadom, rekao je Gluhak.

Iz privremenog skladišta za taj otpad bit će premještena i tehnološka oprema za njegovu obradu, poput visokotlačne preše i opreme za mjerenje, čime će se u sadašnjemu privremenom odlagalištu osloboditi dio prostora i tako lakše premostiti razdoblje do konačnog uređenja odlagališta radioaktivnog otpada, istaknuo je Gluhak.

Hrvatski član Uprave Nuklearne elektrane Krškog Hrvoje Perharić rekao je kako se u njoj primjenjuju visoki međunarodni sigurnosni standardi.

U stručnom časopisu “Nuclear Engineering International” objavljeni su rezultati usporedbe 341 elektrane prema indikatoru kapaciteta, a nuklearka u Krškome zauzela je visoko 23. mjesto. Visok plasman rezultat je stručnog rada, dobrog održavanja sustava i opreme te dobro promišljenih investicija, istaknuo je Perharić.

Komentiraj