Guverner Floride Rick Scott u utorak je proglasio izvanredno stanje zbog više od stotinu šumskih požara nakon što je izgorjelo više od 8000 hektara u toj državi na jugoistoku Sjedinjenih Država.

“Dolaskom sve toplijeg vremena bit će sve gore i ključno je poduzeti sve moguće mjere kako bismo bili spremni”, naglasio je Rick Scott u priopćenju.

Izvanredno stanje koje guverner proglasio omogućit će mu prikupljanje specijalnih fondova za borbu protiv požara.

Prema navodima lokalnih vlasti, 105 požara trenutačno je aktivno na Floridi, od kojih 23 zahvaćaju svaki više od 40 hektara.

Od siječnja je u požarima izgorjelo oko 28.000 hektara u toj državi. U prvom tromjesečju je zahvaćena površina 250 posto veća nego ona koja je izgorjela na Floridi u istome razdoblju 2016.

Meteorolozi predviđaju da će sljedeći mjeseci biti topliji i suhlji od uobičajenih na Floridi, što izaziva strahovanja od većeg broja požara.

Komentiraj

FOTO:Ilustracija: EPA/BRAIS LORENZO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.