Najboljim krimićem recentne domaće književne produkcije po izboru publike proglašen je u nedjelju navečer u Zagrebu roman “Rupa” Ivane Bodrožić, a svečana dodjela nagrade biblioteke Balkan Noir za 2017. ujedno je zaključila treći Zagreb Book Festival, ove godine održan s fokusom na zemlju partnera Austriju i središnju temu ‘fragilnost’.

Za nagradu vrijednu 50 tisuća kuna roman Ivane Bodrožić odabran je među četiri romana objavljena u proteklih godinu dana u sklopu biblioteke kriminalističkih romana iz pera domaćih i regionalnih autora “Balkan Noir”. Biblioteku objavljuje list 24 sata u suradnji s nakladnicima Algoritmom, Nakladom Ljevak, V.B.Z.-om, Frakturom i Mozaikom knjiga.

Ove godine o dobitniku je odlučivala isključivo publika i to i online i fizičkim glasovanjem ubacivanjem glasova u glasačke kutije u sklopu ZBF-a, čije je treće izdanje od 22. do 28. svibnja u Muzeju za umjetnost i obrt okupilo stotinjak istaknutih domaćih i stranih gostiju.

Za nagrade su se još natjecali romani “Emigranti” Rade Jarka, “Majstorović i Margarita” Josipa Mlakića i “Poglavnikov pudl” Ede Popovića, a pobjednički je roman na zaključnoj festivalskoj svečanosti na Ljetnoj pozornici MUO-a proglasio Boris Trupčević, predsjednik uprave lista 24 sata.

Višestruko nagrađivana vukovarska pjesnikinja i prozaistica Ivana Bodrožić (1982.) napisala je još roman “Hotel Zagorje” (2010.), nagrađen nagradama Josip i Ivan Kozarac (Povelja uspješnosti); Kočićevo pero, te  Kiklop za najbolje prozno djelo 2010., kao i zbirku kratkih priča “100% pamuk” (2014.).

Za svoje je zbirke pjesama dobila brojne nagrade, među kojima nagradu Goran za mlade pjesnike i nagradu Matice hrvatske Kvirin za najboljeg pjesnika do 35 godina. Njezine pjesme, priče i romani prevedeni su na broje jezike.

Njezin roman “Rupa” najavljen je kao inteligentan i mračan politički triler u kojemu se autorica hrabro i kroz sjajno profilirane likove upušta u raskrinkavanje tranzicijskog društva duboko prožetog korupcijom i kriminalom. Knjiga je objavljena u izdanju Naklade Ljevak i lista 24 sata u Biblioteci Balkan Noir.

Bodrožić je zahvalila čitateljima na podršci, istaknuvši kako joj je nagrada posebno draga upravo zbog toga što joj ju je dala publika, nagradivši tako sav rad i istraživanje koji je u taj roman uložila.

“Iako je na početku kad je izašao izazvao svojevrsne kontroverze, to je zapravo roman koji s odmakom mislim da zaista dolazi do publike”, rekla je.

“Zahvalila” je i hrvatskom društveno-političkom životu na inspiraciji, te napomenula kako je ta nagrada ujedno i prva novčana nagrada koju je dobila u Hrvatskoj za svoje pisanje.

Uručenje nagrade Balkan Noir 2017. zaključilo je ovogodišnje izdanje književne manifestacije Zagreb Book Festival, a posljednju festivalsku večer publiku ZBF-a za kraj je u MUO-u zagrijao DJ GenleGum.

Komentiraj