FaH/ Damir SENČAR

Proglašeni pobjednici ovogodišnjeg natjecanja Papandopulo

Proglašeni su dobitnici ovogodišnjeg, šestog izdanja jedinog nacionalnog natjecanja otvorenog glazbenicima do 30 godina – Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo,  koje je u nedjelju, nakon tjedan dana, završilo u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Nagrade su se dodijelile u kategoriji glasovira, solo pjevanja, roga, trube, trombona i tube.

Nakon održanog finala u kategoriji glasovir, žiri u kojemu su bili Vladimir Krpan, Davorin Kempf, Ida Gamulin, Ruben Dalibaltayan i Bruno Vlahek dodijelili su prvu nagradu pijanistu Ivanu Vihoru Krsniku Čoharu, drugu nagradu Lovri Marušiću, a treću Dori Iveković, izvijestio je u nedjelju organizator natjecanja, Unison – Hrvatski glazbeni savez .

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskih skladatelja dobila je Dora Iveković za izvedbu djela Borisa Papandopula “Vodenica” te Davorina Kempfa “Mariposa de luz”.

Nakon finala u kategoriji duhača,  Prerad Detiček, Anton Grčar, Krunoslav Babić, Mario Šincek i Dario Teskera prvu nagradu u kategoriji trube dodijelili su Luki Buljanu, druga nagrada nije dodijeljena, dok je treću dobio Igor Mrnjavčić.

U kategoriji trombona prvu nagradu je osvojio Ivan Mučić, drugu Mario Janković, a treća nije dodijeljena, dok je u kategoriji tube nisu dodijeljene prva i druga nagrada, a treću je osvojio Mihael Hrgar.

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobio je Toni Kursar (rog) za izvedbu djela Frana Lhotke: Uspomena.

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobio je Luka Buljan (truba) za izvedbu djela Igora Kuljerića: Pop kocert za trubu i orkestar.

U kategoriji pjevanja žiri u sastavu Ruža Pospiš Baldani, Vladimir Kranjčević, Radmila Bakočević, Giorgio Surian i Dubravka Šeparović Mušović, prvu nagradu su dodijelili Dariji Auguštan, drugu Stefany Findrik, a treću Ivanu Šimatoviću.

Šimatović je osvojio i nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskih skladatelja, za izvedbu Papandopulova djela “Grana od bora”.

Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo godišnja je manifestacija i platforma koja okuplja i priprema mlade umjetnike za niz velikih međunarodnih natjecanja koja se održavaju u Zagrebu.

Natjecanje se održava u tri izlučna kruga – u drugi krug ulazi šest najbolje plasiranih natjecatelja, a u finalni po tri natjecatelja.

U svakoj se kategoriji dodjeljuju tri novčane nagrade te nagrada za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja, a svi nagrađeni dobivaju mogućnost nastupa na nizu hrvatskih festivala, kao i snimanja za fonoteku Hrvatske radiotelevizije.

Prvoplasirani iz svih kategorija nastupit će 26. listopada na svečanom koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Uroša Lajovica.

Komentiraj