EPA/JOHN G. MABANGLO

Proglašen završetak petogodišnje kalifornijske suše

Kalifornijska povijesna petogodišnja suša je završena, objavio je u petak guverner Kalifornije Jerry Brown, koji je istodobno najavio nastavak provođenja plana štednje vode i zaštite vodnih resursa u toj američkoj saveznoj državi.

“Izvanredno stanje zbog suše se ukida, ali sljedeća velika suša možda nas čeka iza ugla”, rekao je Brown. “Štednja i čuvanje vodnih resursa mora nam postati način života”, dodao je.

Petogodišnja suša bila je najteža u zabilježenoj povijesti Kalifornije. Pogodila je divlje životinje, naštetila je poljoprivrednoj proizvodnji, ispraznila je podzemne rezerve pitke vode, a najmanje 100 milijuna stabala osušilo se zbog premalo vode. Također je pogodovala izbijanju brojnih šumskih požara.

Službeni završetak suše proglašen je nakon zimske kišne sezone koja je zahvaljujući obilnim padalinama ponovno napunila umjetna jezera i donijela rekordno visok snježni pokrivač u planinama.

Znanstvenici smatraju da klimatske promjene dovode do ekstremnih klimatskih stanja koja izazivaju sve više suša i poplava diljem svijeta.

Komentiraj