Nagradu “Zlatni šlep” za najbolji dugometražni igrani film na ovogodišnjem 12. Vukovar film festivalu (VFF) koji je završio u nedjelju, osvojio je rumunjski film “Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari”, redatelja Radu Jude koji je i prije deset godina osvojio VFF sa svojim kratkim igranim filmom.

Ovogodišnji vukovarski pobjednički film Rumunjska je već izabrala za svog kandidata za nagradu Oscar.

Nagradu za najbolji igrani film, u Hrvatskom domu u Vukovaru, na svečanosti završetka 12. VFF, primio je glavni glumac Alex Bogdan, a najboljem dugometražnom igranom filmu pripalo je i pravo naći se u službenoj distribuciji u hrvatskim kinima.

U kategoriji dokumentarnog filma ovogodišnji vukovarski pobjednik je “Jam Session” bugarskog redatelja Borislava Koleva, film o poznatom glazbeniku Nikolaju Ivanovu koji nastupa na festivalima diljem svijeta ali se bavi i oslikavanjem ortodoksnih crkava i drugih građevina.

Pobjednik kategorije kratkog igranog filma na 12. VFF-u je austrijski film “Lacrimosa”, redateljice Tanje Mairitsch.

Uz nagradu “Zlatni šlep”,  dokumentarac “Jam Session” i kratki film “Lacrimosa” osvojili su novčane nagrade od 500 i 1.000 eura pod pokroviteljstvom American Expressa.

O najboljem dugometražnom igranom filmu, a bilo ih je šest u službenoj konkurenciji, odlučivao je tročlani žiri u kojem su bili glumica Nela Kocsis, producent Nebojša Taraba i novinar Zlatko Gall, dok su o najboljem kratkom i dokumentarnom filmu, a u svakoj od kategorija bilo je po osam filmova, odlučivali njemački redatelj Benjamin Best, urednik i autor dokumentaraca Leon Rizmaul i filmski kritičar Vlado Ercegović.

Bugarskom filmu “Radiogram”, redateljice Rouzie Hassanove, žiri je odao posebno priznanje, a tom je filmu pripala čast i zatvoriti ovogodišnji 12. Vukovar film festival.

Na završnoj svečanosti u Hrvatskom domu u Vukovaru dodijeljena je večeras i nagrada za životno djelo istaknutom hrvatskom glumcu Zdenku Jelčiću, a hrvatskoj glumici Mirjani Majurec dodijeljena je nagrada “Krsto Papić” za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji.

Na 12. Vukovar film festivali prikazano je ukupno 57 filmova u deset kategorija od koje su tri bile u službenoj festivalskoj konkurenciji, filmovi su prikazivani na šest lokacija u gradu i Borovu naselju, održana je i radionica jednominutnog filma u jednome kadru, kroz program “Ljepota različitosti” predstavljena je kultura vukovarskih nacionalnim manjina – Rusina, Ukrajinaca, Srba, Mađara i Nijemaca, a koncerte su održali i Stjepan Jimmy Stanić i Ivana Rushaidat u pratnji Ante Gelo Banda.

12. Vukovar film festival održan je od 23. do 26. rujna, a organizirali su ga tvrtka Discoverym, grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar. Direktor festivala Igor Rakonić najavio je da bi se središnje festivalske priredbe od iduće godine trebale vratiti na šlep na Dunavu, mjesto odakle je priča o vukovarskom filmskom festivalu, podnaslovljenom kao ‘festivalu podunavskih zemalja’ i krenula prije 12 godina.

Komentiraj