Igor Soban/PIXSELL

Profesori Hrvatskih studija članovi Sindikata znanosti i visokog obrazovanja stupili u štrajk

Profesori Hrvatskih studija koji su članovi Sindikata znanosti i visokog obrazovanja danas su stupili u štrajka čije vrijeme nije ograničeno, priopćio je Hini sindikalni povjerenik Tomislav Janović.

Profesori Hrvatskih studija koji su članovi Sindikata znanosti i visokog obrazovanja danas su stupili u štrajka do ispunjenja zahtijeva, priopćio je sindikalni povjerenik Tomislav Janović.

U štrajku je 17 osoba u znanstvenom i znanstveno-nastavnom zvanju što je blizu trećinu nastavnika na Hrvatskim studijima,  koji drže oko 50 kolegija, kazao je Janović.

Tražimo da nas se osigura pravo na sveučilišnu autonomiju te socijalna i gospodarska prava koja iz toga proizlaze, kazao je.

Voditelj sindikalne podružnice Tomislav Janović kazao je da se Sveučilište formalno treba odrediti prema tim zahtjevima, ali da ne očekuje nikakav zaokret u tom pogledu.

Ta je sindikalna podružnica donijela odluku o štrajku 22. ožujka, dva dana nakon što su studenti pokrenuli blokadu nastave, ali su imali uobičajeni proces mirenja, koji nije dao rezultate.

Imali smo novo izjašnjavanje članova sindikata i većina je mišljenja da bez štrajka nećemo moći osigurati svoja prava, kazao je Janović.

Rektor Damir Boras izjavio je ranije da štrajk nije opravdan jer, po njemu, radna i socijalna prava zaposlenika nisu ugrožena.

Studentski sabor je u protekli petak donio odluku o odgodi blokade do 11. travnja, kada će zasjedati Senat Sveučilišta u Zagrebu za koji se očekuje da će potvrditi odluku Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija o upisnoj kvoti od 15 studenata.

Studenti su danas na svojim stranicama obavijestili o štrajku profesora i najavili novu sjednicu sabora za 16 sati.

Komentiraj