Profesor s Prava: “Umirovljenici će dobiti covid dodatak, ali što s nezaposlenima i siromašnima?”

Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Zdenko Babić u subotu je gostovao u Dnevniku N1 televizije, gdje je komentirao deklaraciju o jačanju socijalne politike koju su potpisali čelnici EU.

“Socijalna pitanja važna su Europskoj uniji jer u nizu strateških dokumenata su u vrhu prioriteta, i borba protiv siromaštva, socijalne isključenosti, podizanje zaposlenosti – to su uvijek važni ciljevi. Postoje i instrumenti financiranja, Europski socijalni fond kojim se financiraju mjere u zemljama članicama u tom sektoru, ali s druge strane funkcioniranja europskog semestra se može dobiti dojam da ekonomska pitanja imaju veću snagu”, kazao je Babić.

Dodao je da se puno više prati fiskalna održivost i makroekonomska stabilnost u državama članicama nego sama socijalna pitanja. “I socijalna pitanja su visoko na listi prioriteta i za vjerovati je da će europski stup socijalnih prava i sama deklaracija u budućnost doprinijeti jačanju solidarnosti”, poručio je.

Ističe da su razlike između zemalja članica Europe unije velike. “Ova deklaracija na neki način ponavlja sve one strateške orijentacije u socijalnom području unutar EU i dobro adresira ključne europske probleme. Naravno da je deklaracija važna jer se ciljevi koji su tamo zacrtani reflektiraju i na nacionalnu razinu i oni će biti temelj za povlačenje sredstava iz europskog socijalnog fonda. Možda se građanima čini to daleko, ali primjerice projekt “Zaželi” je imao velik učinak, zaposlen je velik broj žena koje su pomagale starijim osobama”, objasnio je.

Govoreći o najranjivijim društvenim skupinama u Hrvatskoj, Babić je rekao: “Na prvom mjestu bih istaknuo demografsku problematiku za koju su važni doprinosi iz obiteljske politike, zatim niske socijalne naknade koje se godinama nisu povećavale, dječji doplatak je ostao prilično nizak i nije se mijenjao od 2007. godine. Na ta pitanja će trebati staviti veći naglasak, kao i na obnovu i ljude pogođene potresom”.

Vlada se tijekom koronakrize, smatra, dobro ponijela kad je riječ o zaštiti radnih mjesta, ali manje se, dodaje, fokusiralo na socijalne naknade. Vlada je bila fokusirana, objašnjava, na zdravstveni sektor i zaštitu radnih mjesta.Za ta su dva sustava izdvojena velika stredstva.

“S druge strane, i druge europske zemlje su imale mjere za zaštitu radnih mjesta, ali su unaprjeđivale i socijalne naknade. To je u Hrvatskoj izostalo, kao i pitanja vezana za siromaštvo. Vidimo da će umirovljenici dobiti covid dodatak, ali što je s ovim skupinama koje su siromašne, socijalno isključene, nezaposlene osobe?”, zaključio je Zdenko Babić.

Komentiraj