Profesor kaznenog prava: “Cijepljenje preko reda može se kazniti s pet godina zatvora, ako je posrijedi zloporaba položaja”

Profesor s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Aleksandar Maršavelski gostovao je u Točki na tjedan N1 Televizije gdje je komentirao eventualnu kaznenu odgovornost za slučajeve cijepljenja preko reda.

Maršavelski je komentirao slučajeve cijepljenja preko reda osoba na istaknutim pozicijama i koje bi mogle biti sankcije.

“Radi se o jednom službeničkom kaznenom djelu zloporabe položaja i odgovornosti. Kad takve osoba iskoristi svoj položaj, može se kazniti kaznom zatvora od 6 mjeseci do pet godina. Postoji procedura. Vlada je donijela plan cijepljenja i tu su točno određene faze cijepljenja.

Ovdje vidimo u ovim nekim situacija kad se išlo preko reda, da se kršio redoslijed. Kazna može biti do pet godina i radi se o kaznenom djelu koje je u nadležnosti Uskoka. Moguće je više aktera koji mogu odgovarati za različita kaznena djela”, pojašnjava.

Napominje kako ovisno o modalitetu radnje, može doći do još nekog kaznenog djela.

“To je pronevjera. Ako liječnik uzme cjepivo i odnese ga doma da cijepi ukućane, to je pronevjera. Kod pronevjere nemamo nadležnost Uskoka već Državnog odvjetništva”, rekao je Maršavelski.

Potrebno je utvrditi činjenice

Maršavelski kaže kako je za utvrđivanje odgovornosti prvo potrebno utvrditi činjenice.

“Moguće je da se negdje stvarno dogodi da je bilo neko otvoreno cjepivo, ali to bi trebala biti rijetka i vrlo iznimna situacija. Neće liječnik otvarati cjepivo, ako pred sobom nema osoba koje će cijepiti. Vidimo da u zapadnim zemljama postoji snažan sustav odgovornosti. Ja ne mislim da u našem sustavu trebaju biti tako visoke sankcije, tamo su plaće liječnika puno više, ali moramo raditi na tome da postoji neki sustav odgovornosti”, objašnjava.

Komentirao je eventualnu zapovjednu odgovornost nekoga iz HZJZ-a, ako liječnik postupi suprotno uputama.

“Ako je samo distribuirao cjepivo, a nije dao točnu uputu, liječnik mora slijediti generalni plan. Ali je činjenica da je u planu jasno rečeno da će biti uputa. Treba reći da cijepljenje preko reda, povlači jednu disciplinsku odgovornost i Hrvatska liječnička komora ima pravilnik o disciplinskoj odgovornosti.

Mogu i zainteresirane osobe pokrenuti postupak odgovornosti pred hrvatskom liječničkom komorom. Ministar zdravstva za svakoga tko smatra da se cijepio preko reda, može pokrenuti disciplinski postupak pred Hrvatskom liječničkom komorom”.

Profesor kaže kako Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ima neke kaznene odredbe, ali ne misli da bi se ti slučajevi cijepljenja preko reda, mogli podvesti pod te odredbe.

“Bilo bi dosta teško, jer je činjenica da tu nije bilo bačeno cjepivo, nego je imunizirana osoba koja u tom trenutku nije trebala biti na redu. Mislim da imamo dovoljno jasna kaznena djela i sustav disciplinske odgovornosti i mislim da ne trebamo ići dalje od toga”, kazao je Maršavelski.

“Nitko od ovih osoba ne treba ići u zatvor, bilo bi poželjno da se ide s prijedlogom nekih blagih sankcija”, zaključuje.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]