Produljen ugovor o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka

Crnomorski ugovor o žitu između Ukrajine i Rusije produžen je, rekao je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

“Dogovor za žitni koridor trebao je isteći danas. Kao rezultat naših razgovora s dvije strane, osigurali smo produženje ovog dogovora”, rekao je Erdogan u govoru u gradu Canakkaleu. Turski čelnik nije otkrio na koliko dugo je produženo razdoblje.

Rusija je prethodno pozvala na obnovu sporazuma na samo 60 dana, što je pola roka prethodnog razdoblja obnove, dok je Ukrajina inzistirala na obnovi od 120 dana. Riječ je o sporazumu koji omogućuje protok žita iz Ukrajine u zemlje Afrike, Bliskog istoka i Azije.

Ovo je drugo obnavljanje zasebnih sporazuma koje su Ukrajina i Rusija potpisale s UN-om i Turskom kako bi se omogućilo da hrana napusti regiju Crnog mora nakon što je Rusija izvršila invaziju na susjeda prije više od godinu dana.

Dok turski čelnik nije otkrio koliko dugo je trajalo razdoblje produljenja, zamjenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov tvitao je da je sporazum produljen za 120 dana.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]