Prodaja vinila u Velikoj Britaniji prvi put premašila prodaju CD-a još od osamdesetih

Autor:

Gary Bahen

Prodaja vinila u Velikoj Britaniji na putu je da prvi put nakon nekoliko desetljeća premaši prodaju CD-a. Diskografske kuće su prošle godine zabilježile 30-postotno povećanje prihoda od prodaje vinila. To su podaci koje je objavila Britanska fonografska industrija (BPI), koja kaže da prihod izgleda premašuje prodaju CD-a prvi put od 1987. godine kada su Rick Astley i Pet Shop Boys bili na prvom mjestu top ljestvice najprodavanijih albuma.

Geoff Taylor, izvršni direktor BPI-a, rekao je za The Guardian: “Iznimne performanse vinila unatoč lockdownu u maloprodaji potvrđuju njegovu ulogu kao dugoročni dodatak reprodukcije glazbe. 2021. godina će vjerojatno biti godina u kojoj će prihodi od prodaje LP-a premašiti prihode od prodaje CD-a po prvi put u više od tri desetljeća odnosno od 1987. godine. Osim neposrednosti i pogodnosti streaminga, obožavatelji se žele približiti umjetnicima koje vole posjedovanjem opipljive kreacije.”

Uz to, broj prodanih vinilnih ploča dosegao je tromjesečni maksimum od 4,8 milijuna u 2020. Službena ljestvica navodi na prvom mjestu ‘Rumours’ grupe Fleetwood Mac, a slijede Oasis ‘What The Story, Morning Glory?’ I Amy Winehouse ‘Back to Black’

Broj prodanih CD-a pao je za gotovo trećinu, na 16 milijuna u 2020. godini. Guardian je dodao da je 2010. godine taj format britanskim izdavačkim kućama vrijedio 563 milijuna funti, a prihod od vinila iznosio je 3,5 milijuna funti. Izdavačke kuće izvijestile su o padu prihoda od CD-a od 18,5 posto prošle godine na 115 milijuna funti.

Izvještaj s kraja 2020. godine otkrio je da je gotovo svaki peti, odnosno 18 posto svih albuma kupljenih tijekom 2020. bio vinil, a kupljeno je 4,8 milijuna LP-a. Brojke objavljene prošlog prosinca povećale su se za 10 posto u odnosu na brojku iz 2019. godine – najvišu od procvata Britpopa ranih 1990-ih.

Streaming je i dalje dominantna sveukupna platforma, a BPI je u siječnju otkrio da je količina glazbe koja se streamala u 2020. godini porasla za 22 posto, sa 114 milijardi u 2019. na 139 milijardi audio streamova u 2020. godini.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.