Procvat na Wall Streetu završava jer Goldman smanjuje bonuse

Očekuje se da će se fond bonusa Goldman Sachsa za starije zaposlenike smanjiti za čak polovicu, rekli su ljudi upoznati s tim pitanjem, dok izvršni direktor David Solomon pokušava povećati slabe povrate dioničarima u teškoj godini na Wall Streetu.

Manji skup bonusa za njegovih 400-tinjak partnera ne iznenađuje. Prošla godina bila je velika godina za visoke financijske dobiti, a kompenzacija je to odražavala, dok je 2022. bila teška. Ali Goldmanov prihod, koji je obično zamjena za plaću, pao je samo 20% u prvih devet mjeseci ove godine, tako da se očekivani rezovi ove godine čine veći. Bit će finaliziran do kraja godine.

U veljači je tvrtka postavila novi cilj podizanja povrata na kapital – mjere dobiti dioničara – na 14%. Ali onda je tržišni procvat 2021. stao, a dobit je pala diljem Wall Streeta. Od 30. rujna Goldmanova brojka iznosila je 12%. Novaca ima samo toliko da se može vrtjeti, a izbor je, kao što je slučaj sa svim izvršnim direktorima u lošim vremenima, između udvaranja ulagačima i nagrađivanja zaposlenika.

Solomon je bio usklađeniji s problemima dioničara od svojih prethodnika, održavajući prezentacije za investitore i odbacujući dio tajnosti poteza tvrtke Djelomično zato što tako mora biti, jer Goldman više nije neprikosnoveni kralj Wall Streeta, a djelomično zato što samo veća cijena dionice  čini sve sretnima.)

Sada s manjim profitom, mora pažljivo povlačiti poluge, uspostavljajući ravnotežu između održavanja sretnog partnerstva i ispunjavanja obećanja dioničarima. To je nezavidna pozicija.
Unutarnji problemi zbog smanjenja partnerske plaće neizbježno je, ali i krajnje predvidljivo. Nakon prošlogodišnje nevjerojatne dobiti, Goldman je svojim partnerima dao posebnu pozornost na dionice i pazio je, da to “prikaže kao jednokratni događaj i zadrži njihova očekivanja u budućnosti”.

Došlo je i s javnim upozorenjem glavnog financijskog direktora tvrtke, koji je rekao analitičarima da je “u onoj mjeri u kojoj se mijenja okruženje u 2022., model kompenzacije vrlo varijabilan”. Ali sjećanja na Wall Streetu su kratka, a to će proizvesti neke unutarnje trzavice.

Goldman mora odgovarati dioničarima, baš kao i većina drugih javnih poduzeća, piše Semafor. New York Times je 2018. stvorio ono što je nazvao Marxovim omjerom, mjeru načina na koji tvrtke dijele svoju dobit sa zaposlenicima u odnosu na dioničare. Velike banke imaju iznenađujuće niske postotke, kao što je tada primijetio Matt Levine iz Bloomberga.

 

 

Komentiraj