EPA/SHAWN THEW

PROCURILA TRUMPOVA POREZNA KARTICA “To su neprijatelji države”

Nakon što je tijekom kampanje američki predsjednik odbio pokazati svoju poreznu karticu, američka TV kuća MSNBC objavila je Trumpovu poreznu karticu iz 2005. godine. Prema objavljeni podacima, Trump je te godine platio 38 milijuna dolara poreza, te imao prihode više od 150 milijuna dolara. Objavljeni dio kartice pokazuje i kako je 2005. godine Trump upisao 103 milijuna dolara gubitka, prenose američki mediji.

Karticu je objavio financijski novinar David Cay Johnston, koji je rekao kako ju je netko anonimno ubacio u njegov poštanski sandučić. “Vjeruje li itko da je potpuno anonimni novinar, za kojeg nitko nikad anije čuo, u svom sandučiću pronašao moju poreznu karticu? Lažne vijesti”, napisao je Trump na Twitteru.

Johnston, inače dobitnik Pulitzerove nagrade, otkrio je da je njegova obitelj počela dobivati prijetnje zbog objavljenih podataka.

Bijela kuća u srijedu je reagirala na objavljivanje predsjednikove porezne kartice, navodeći kako je to kršenje zakona. Thomas Bossert, savjetnik predsjednika Donalda Trumpa za unutarnju sigurnost i borbu s terorizmom, tvrdi da administracija nema “nimalo razumijevanja” za one koji objavljuju tajne dokumente. Bijela je kuća dodala kako su oni koji objavljuju povjerljive dokumente ‘neprijatelji države’.

“Oni koji su prisvojili stvari koje nisu smjeli, poput (Edwarda) Snowdena i nekih drugih, istinski su neprijatelji naše države. I točka. Moramo ih uhititi, kazniti i s njima sukladno postupati”, poručio je Bossert.

Komentiraj