Nakon što je na Youtubeu objavljena snimka na kojoj bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić relativizira ustaške zločine u logoru Jasenovac, koja je navodno nastla 1992. godine u Novskoj, nakon Sarajevskog primirja, priopćenjem se oglasio Savez antifašista.

“U povodu snimke izjave Stjepana Mesića o Logoru Jasenovac i Dječjem logoru u Jastrebarskom, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH ograđuje se od te izjave snimljene u Novskoj 1992. Poznate su opetovane izjave S. Mesića o Logoru Jasenovac u vrijeme dok je on obnašao dužnost predsjednika RH, koje nisu u suglasju s onima na snimci iz 1992. snimljene u Novskoj.

Primjerice, S. Mesić je 2003. bio nazočan na Komemoraciji u Jasenovcu, kad nitko od najviših državnih dužnosnika nije bio voljan to učiniti. Poznate su povijesne činjenice i svjedočenja preživjelih o ustaškim logorima u vrijeme Drugog svjetskog rata, pa tako i o Logoru Jasenovac i Dječjem logoru u Jastrebarskom.

Povijesne činjenice i svjedočenja ne mogu se redizajnirati niti falsificirati radi dnevno-političkih interesa, kako bi se umanjili zločini počinjeni tijekom režima Nezavisne države Hrvatske”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj