PROČITAJTE U NACIONALU: RATNI PUT I BRANITELJSKI STAŽ PREDSJEDNIKA HDZ-a Karamarkov ratni put započeo je 27. svibnja 1993.

Nakon što se između predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i ministra branitelja Predraga Freda Matića prošli tjedan razvila rasprava o tome tko je gdje bio 1991., Nacional je istražio Karamarkov ratni put te na koji je način on zapravo stekao 1131 dan braniteljskog staža u borbenom sektoru.
“Status hrvatskog branitelja g. Karamarku utvrđen je kao zaposleniku Policijske uprave zagrebačke, gdje je od 27. 5. 1993. godine do 20. 10. 1996. godine bio načelnik policijske uprave”, stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova u čijoj je nadležnosti Karamarkov status. To dakle potvrđuje činjenicu da je Karamarkov braniteljski status počeo teći tek od svibnja 1993., kad je postao načelnik PUZagrebačke, a ne od 1991. kada je još obavljao političke funkcije, najprije u kabinetu Josipa Manolića, a potom i premijera Franje Gregurića.

[quote_box_center]

  • Nacional je istražio Karamarkov ratni put te na koji je način on zapravo stekao 1131 dan braniteljskog staža u borbenom sektoru
  • “Status hrvatskog branitelja g. Karamarku utvrđen je kao zaposleniku Policijske uprave zagrebačke, gdje je od 27. 5. 1993. godine do 20. 10. 1996. godine bio načelnik policijske uprave”, stoji u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova u čijoj je nadležnosti Karamarkov statu

[/quote_box_center]

Prema Nacionalu dostupnim podacima, Karamarko nije sudjelovao u borbenim operacijama. Na fronti je boravio tek u funkciji obilaska postrojbi specijalne policije Alfi tijekom 1993. i 1994. godine. U toj postrojbi borili su se njegovi kolege Vladimir Faber, zapovjednik postrojbe, i Milijan Brkić. Milijan Brkić jednom je prilikom izjavio da ih je Karamarko prilikom tih posjeta iznimno hrabrio, ali ih i upozorio da se, dok se oni ovdje bore, neki ljudi u Zagrebu bave privatizacijskom pljačkom. Karamarko je Alfama, prema svjedočenju jednog specijalca, osiguravao i svu potrebnu logistiku.

Međutim, ostaje činjenica da nije sudjelovao u borbama. Unatoč tome, kao pripadniku policijskih snaga, braniteljski staž računa mu se u borbenom sektoru za cijelo vrijeme obnašanja mandata, sve do kraja rata.

Taj je postupak reguliran Uputom Ministarstva unutarnjih poslova donesenom 4. 4. 1997. godine, nakon stupanja na snagu Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (“Narodne novine” broj: 108/96). Karamarko je načelnik PU Zagrebačke bio do 21. listopada 1996., a potom je do 7. svibnja 1999. bio pomoćnik ministra.

Komentiraj