“Tko god ga poznaje, zna da Slavko neće stati, okupit će svoju listu na gospodarskom i političkom programu. A on je lukaviji od Ive, napada samo Zorana, tu i tamo SDP. Na kraju bi se moglo dogoditi da on i Josipović uđu u izbornu kombinaciju”, ovako je jedan visokopozicioniran član SDP-a komentirao najave Slavka Linića da će na izbore izaći sa svojom nezavisnom listom. Linić je najavio da će se njegova lista natjecati samo u 8. izbornoj jedinici, međutim, riječ je o području koje obuhvaća cijelu Istarsku županiju i zapadni dio Primorsko-goranske županije, od otoka Krka, Cresa i Malog Lošinja do Raba te Grad Rijeku i područje od Crikvenice do Mošćeničke Drage. Riječ je o najjačoj SDP-ovoj izbornoj bazi. U SDP-u očekuju da bi Linić sa sobom mogao povući saborskog zastupnika Luku Denonu, svog bliskog prijatelja, ali i neke druge SDP-ovce koji će biti nezadovoljni pri sastavljanju lista čiji redoslijed određuje predsjednik stranke Zoran Milanović.

[quote_box_center]

  • Slavko Linić najavio da će na izbore izaći sa svojom nezavisnom listom u 8. izbornoj jedinici
  • “Na svojoj ću listi okupiti lokalne političare i ljude od struke koji mogu ponuditi konkretna gospodarska rješenja”
  • Prema njegovim riječima, pokušat će okupiti sve srodne lijeve snage iz cijele Hrvatske, osim SDP-a

[/quote_box_center]
“Mi još ne znamo koga će Zoran stavljati na liste jer je on prema statutu jedini predlagatelj, ali ne može ni on zadovoljiti sve apetite”, kaže visoki izvor iz SDP-a svjestan opasnosti koje na izborima nosi velika podijeljenost ljevice. Za to je, smatra, kriv Milanović koji je samom sebi i SDP-u cijelo vrijeme “zabijao autogolove”. Trenutačno mu u stranci najviše zamjeraju upravo to što nije u stanju okupiti snažnu ljevicu koja bi se mogla adekvatno suprotstaviti velikoj HDZ-ovoj desnoj koaliciji.

Što se tiče Josipovića, on još nije iznio svoje konkretne planove. Za Nacional je samo kratko rekao da još uvijek “čeka rezultate nekih istraživanja”. To znači da se Josipović neće zalijetati ako ne dobije zadovoljavajuće parametre koliku bi stvarnu podršku na terenu mogao dobiti. Neki u SDP-u smatraju da Josipović više nema šanse postići ozbiljan rezultat, pogotovo nakon što se tako olako i po mnogima neprimjereno odrekao SDP-a nakon izbora. Zbog toga sumnjaju da on na izborima može pridobiti širu bazu lijevo orijentiranih birača koja bi bila konkurencija SDP-u. Slavko Linić nema nikakvih iluzija. “Budimo iskreni, može li Milanović biti taj koji će nekoga okupiti? On je bahata i neodgovorna osoba. Njegovi neuspjesi i prevara biračkog tijela razlog su zbog kojeg će izborni pobjednik biti HDZ”, izjavio je Linić za Nacional i dodao: “Ja želim biti konstruktivna oporba i podržat ću sve ostale koji imaju slična rješenja.”

O imenima ne želi govoriti, ali ako njihovi programi budu kompatibilni, mogao bi surađivati s Josipovićem, Brankom Vukšićem, Reformistima Radimira Čačića pa i nekim trenutačno nestranačkim zastupnicima, od Josipa Kregara do don Ivana Grubišića koji još uvijek uživa znatnu popularnost.

“Na svojoj ću listi okupiti lokalne političare i ljude od struke koji mogu ponuditi konkretna gospodarska rješenja u 8. izbornoj jedinici. Bit će tu poznatih ljudi iz politike, gospodarstva i znanosti”, kaže Linić.

Kad je riječ o ORaH-u Mirele Holy, Linić smatra da s njima ima puno toga programski zajedničkog, ali će na terenu ipak biti politički protivnici. “ORaH će na izborima biti naš konkurent jer izlazi u istoj izbornoj jedinici kao i naša lista, ali mi se nećemo međusobno napadati. Međutim, prije izbora nemamo o čemu razgovarati. Ja inače Mirelu Holy jedinu i doživljavam kao protivnika jer imamo slično biračko tijelo, za razliku od Živog zida koji želi izvaninstitucionalnu borbu. Njih ćemo direktno napadati jer ne mogu prihvatiti da se za vlast bori netko tko ne priznaje institucije države i nudi anarhiju”, ističe Linić. Netrpeljivost između Linića i Živog zida je obostrana. Ivan Vilibor Sinčić se s članovima neformalne udruge Pokret otpora – Riječani protiv korupcije pojavio na objavljivanju nepravomoćne presude u slučaju Linićeve tužbe protiv portala Index, koju je izgubio. Sinčić je Linićevu tužbu nazvao “kukavičkim činom”.

31.12.2014., Karlovac - Predsjednicki kandidat Ivo Josipovic u pratnji Mirele Holy vlakom je dosao u Karlovac gdje je pogledao Tesla vozilo. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
S MIRELOM HOLY I IVOM JOSIPOVIĆEM MOGAO BI SKLOPITI POSLIJEIZBORNI PAKT Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

No Linić se ne zamara previše Živim zidom. Njegova taktika bit će zato podrška ostalim nezavisnim listama koje se bore u drugim izbornim jedinicama. Smatra da se regionalno jake stranke i pojedinci trebaju fokusirati na svoje izborne jedinice kako jedni drugima ne bi rušili uspjeh.

Linić smatra da velike šanse u 1., 2., 6. i 7. izbornoj jedinici koje obuhvaćaju šire područje Zagreba ima Milan Bandić i njegova buduća stranka. “Cijenim njegovu bitku za radna mjesta i dobar dio socijalne politike u Zagrebu”, rekao je Linić za Bandića kojeg, kao i sebe, smatra žrtvom Milanovićeva politički orkestriranog progona. No, ako se Bandić odluči na suradnju s HDZ-om, on i Linić nemaju o čemu razgovarati.

Linić je već na neki način započeo svoju kampanju. Počeo je davati intervjue za novine, televiziju i radio. Većina tih intervjua temelji se na kritici premijera i njegovih gospodarskih poteza. Upozorava da će Milanović ostaviti Hrvatsku s brojkom od samo 1,3 milijuna zaposlenih, da nije pokrenuo velike državne investicije, da nije proveo zdravstvenu reformu, a iz EU ga optužuju da nije u stanju voditi javna poduzeća.

“Jedina privatizacija koja je provedena je ona Croatia osiguranja te hotelskih poduzeća, a to je sve provedeno dok sam ja bio ministar financija”, kaže i upozorava da sve to otvara priliku za HDZ.

No u razgovoru za NaciONAL Linić je ovaj put prozvao i svoje bivše stranačke drugove. “Treba postaviti pitanje postoji li i odgovornost SDP-a za to što će desnica preuzeti vlast. Što rade Glavni odbor i Predsjedništvo stranke? I oni trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti. Ja sam govorio da se više neću baviti politikom jer mi to zaista više ne treba u životu, ali kad sam vidio što rade Milanović i SDP, odlučio sam se boriti da zbog Milanovića ne ojača anarhija u zemlji”, tumači Linić. On ne može sakriti svoje ogorčenje što je izbačen iz stranke koju je stvarao 25 godina i to tako da ga je Milanović optužio za kriminal. Linić ne može zaboraviti ni činjenicu da je većina članova Glavnog odbora podržala njegovu odluku.

U ijelu SDP-a prešutno podržavaju Linićeve argumente protiv Milanovića, dapače, i u njihovim redovima može se čuti svašta na račun premijera, od toga da je sebičan do toga da nije istinski demokrat, ali smatraju da stranka uoči izbora mora ostati jedinstvena jer je lijeva scena ionako već previše podijeljena.

 

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakNACIONAL DONOSI: Venezuela na rubu – Maduro uništio san Huga Cháveza
Sljedeći članakNACIONAL DONOSI: ‘Seksualnost osoba s mentalnim poteškoćama još je uvijek bauk’
Orhidea Gaura Hodak rođena je 20. svibnja 1974. u Zagrebu. Nakon završene srednje škole za upravu i pravosuđe, upisuje studij kontrole letenja, ali od njega ubrzo odustaje. Odlazi na godinu dana u London, a nakon povratka, zapošljava se u jednoj privatnoj tvrtci kao službenica. Krajem 90­ih sve se više zanima za politička događanja, upisuje studij politologije (uz rad) i odlučuje potpuno promijeniti karijeru. Novinarstvom se bavi od 2003., kada je počela raditi u gradskoj redakciji Jutarnjeg lista. Karijeru nastavlja u magazinu Story, gdje se bavila temama vezanim uz svijet kazališta, filma, glazbe i kulture. Zbog zanimanja za šire društveno­političke teme, 2007. godine prelazi u politički tjednik Nacional, gdje je obrađivala razne društvene fenomene i raspon tema od znanosti i medicine do kriminala i politike, što je često uključivalo dublje istraživanje. S grupom novinara 2011. prelazi u novoosnovani tjednik Aktual, ondje se fokusira uglavnom na teme iz unutarnje politike. Paralelno uz rad, završila je studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i upisala diplomski studij iz područja međunarodnih odnosa. Od 2013. ima status slobodne novinarke. Autorica je knjige "Tuđman i Perković". Krajem 2014. priključuje se ekipi na čelu s Berislavom Jelinićem koja je nakon dvije i pol godine pauze ponovno pokrenula tjednik Nacional.