Drugi krug izvanrednih lokalnih izbora u Dubrovniku nenadano se zakomplicirao za dugogodišnjeg gradonačelnika Andra Vlahušića: premda u utrku ulazi sa solidnom početnom prednosti od deset posto glasova, zbog dva ozbiljna udarca više nije siguran u pobjedu. Dapače, iz krugova bliskih Vlahušiću Nacional je doznao da je on iznimno nervozan i da pravilno procjenjuje učinke HDZ-ove ofenzive jer se radi o čistoj matematici. Stoga je i sam odlučio krenuti u protunapad – kao jedan od prvih poteza najavio je da će sa 100 tisuća kuna darovati svakog od stotinjak branitelja invalida s dubrovačkog područja koji još uvijek nemaju riješeno stambeno pitanje. U posljednjem tjednu kampanje dodatno će odriješiti kesu iz ionako bogatog gradskog proračuna, jednog od rijetkih koji gotovo svake godine bilježi suficit.

[quote_box_center]

  • Ako pobijedi HDZ-ov kandidat Mato Franković, morat će u Skupštini pronaći još pet vijećnika za koaliciju kako bi Dubrovnik mogao funkcionirati, dok Vlahušiću i koaliciji SDP-HNS nedostaju tri vijećnika
  • ‘Ako pobijedi, Vlahušić će Vićana pridobiti – ili će jednostavno na drugoj strani kupiti tri glasa koja mu nedostaju. On je uvijek dosad pokazao da je vrlo sposoban koristiti resurse i povlastice koje drži na lokalnoj razini’, kaže Nacionalov izvor

[/quote_box_center]

Kako osim izravne podrške predsjednice HNS-a Vesne Pusić ne očekuje nikakvu pomoć iz Zagreba, jer zbog njegove pravomoćne osuđujuće presude u aferi Šipan Vlada Zorana Milanovića ionako trpi golemu javnu i političku štetu, Vlahušić će dolazak Tomislava Karamarka u Dubrovnik i opću mobilizaciju HDZ-ovih snaga pokušati neutralizirati dijeljenjem novih povlastica građanima. Prvi čovjek Dubrovnika za Nacional nije izravno potvrdio ovu informaciju, nego je tek kazao da je on “najinovativniji gradonačelnik u Hrvatskoj”.

Prvi težak udarac za Vlahušića je otkriće da će, ako ga ponovno izaberu na izborima, sljedeće dvije godine Dubrovnik biti uskraćen za sva sredstva iz europskih fondova. Pravila Europske komisije nalažu da se za gotovo sve projekte – i one za koje kandidiraju gradske tvrtke ili povezane institucije – prilaže i dokument nazvan “Izjava o časti”, koju zbog osuđujuće presude za zlouporabu položaja on ne može potpisati. To je jedan od ključnih argumenata za listu “Srđ je grad” i njihove glasače, jednu od dvije presudne političke snage u gradu, da u drugom krugu izbora ne zaokruže Vlahušićevo ime. Uostalom, upravo ova lista već je nekoliko puta javno i oštro kritizirala način rada dubrovačkog gradonačelnika i njegov model vladanja, pa je teško očekivati da bi njihovih dvije i pol tisuće birača u nedjelju izvelo salto mortale.

Druga bolna pljuska stigla je od Pere Vićana, nositelja liste Dubrovački demokratski sabor, koja među Dubrovčanima također ima oko dvije i pol tisuće glasova: nekadašnji Vlahušićev bliski suradnik i koalicijski partner – koji je s njim također uvjetno osuđen u aferi Šipan – ovog tjedna uskratio mu je podršku i opisao ga kao “hodajuću laž“.

A kako je Vlahušićeva prednost pred HDZ-ovim kandidatom Matom Frankovićem u prvom krugu iznosila manje od dvije tisuće glasova, jasno je da je kampanja HDZ-a strateški vrlo mudro odabrala napad na dva ključna fronta.

Ali Vićanovo iznenadno jasno distanciranje od gradonačelnika posljedično je izazvalo i goleme probleme oko sastavljanja većine u gradskom vijeću, što će se tek pokazati kao problem u prvim tjednima nakon izbora. Ondje još uvijek nije jasno je li pobjednik lista HNS-a i SDP-a ili HDZ-ova koalicija. Prvi imaju deset vijećnika i nedostaje im još tri, dok su drugi osvojili osam mjesta i tragaju za još pet. Vićanov DDS ih ima četiri, a lista “Srđ je naš” tri, no oni najavljuju da podršku neće dati nikome.

Javno svrstavanje Pere Vićana, odnosno njegovo distanciranje od Vlahušića, također je jedan od udaraca za dosadašnjeg gradonačelnika Dubrovnika; dosad se računalo da je njemu najlakše okupiti većinu u gradskom vijeću, što je i dokazao kada je prije šest godina sklopio čudnovatu široku koaliciju nazvanu Dubrovački dogovor, u kojoj je sudjelovao čak i HDZ. Njen cilj prije svega bio je da se neutralizira protivljenje javnosti projektu izgradnje golfskih terena i turističkih sadržaja na brdu Srđ. Četiri godine kasnije dubrovački gradonačelnik također je uspio prikupiti većinu, no ona se raspala na usvajanju gradskog proračuna za 2015.

Danas, samo nekoliko dana uoči drugog kruga izbora, oba kandidata za Nacional tvrde da već “imaju većinu”. Vlahušić je dosta samopouzdan i bez puno objašnjavanja je rekao da ga ni Vićanovo distanciranje nimalo neće omesti. “Za to se uopće ne brinem, vidjet ćete, uspio sam svaki put”, kazao je za Nacional. Mato Franković iz HDZ-a kao da već računa da je na svoju stranu pridobio DDS i njihova četiri glasa, a za onaj još jedan koji im nedostaje do većine kaže da ga drže u džepu. “Pričekajmo, strpimo se još koji tjedan’, govori Franković.

Jedan od kandidata na prethodnim lokalnim izborima u Dubrovniku, koji je želio ostati neimenovan, za Nacional je rekao da je u tijeku nova brutalna trgovina u kojoj se Vlahušić dosad pokazao najvještijim, ali ipak ne isključuje da će se u jednom trenutku predomisliti i Vićan, ionako poznat po svojim skakanjima iz tabora u tabor. “Ako pobijedi, Vlahušić će ga pridobiti – ili će jednostavno na drugoj strani kupiti tri glasa koja mu nedostaju. On je uvijek dosad pokazao da je vrlo sposoban koristiti resurse i povlastice koje drži na lokalnoj razini, kao i političke veze koje ima u vrhu vlasti u Zagrebu. Uostalom, velik dio svojih mandata vladao je upravo zahvaljujući podršci iz HDZ-a, a kad je Gradski odbor SDP-a nedavno donio odluku da ne podržava gradski proračun – njihovi vijećnici jednostavno su se oglušili i ipak pokušali spasiti Vlahušićevu vlast. Ukratko, politika je politika – ali Dubrovnik i Vlahušić pokazali su se još maštovitijim od ionako bizarne hrvatske prakse”, rekao je Nacionalov izvor.

Druga opcija, koja se zasad spominje samo u kuloarima, ponovno je oživljavanje Dubrovačkog dogovora i suradnje ljevice s desnicom; u slučaju eventualne Vlahušićeve pobjede ta mogućnost skrivat će se do parlamentarnih izbora kako u kampanji ne bi naškodila ni SDP-u, ni HNS-u, ni HDZ-u.

Vlahušić, “slobodni strijelac” HNS-a i dosta nekonvencionalan političar, naslijedio je Dubravku Šuicu, a s tim i jednu od najlagodnijih gradonačelničkih pozicija u državi. Dubrovnik je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave koja godinama bilježi plus u ionako bogatom gradskom proračunu koji se kreće oko 400 milijuna kuna godišnje. Stoga je posljednjih godina podijelio niz povlastica građanima – od subvencija za zrakoplovne karte do Zagreba ili korištenje Dalmatine, pa do potpore učenicima i studentima. Novca ima u izobilju, barem dok se sudski ne raspetlja trakavica oko gradnje javne garaže na Ilijinoj Glavici, koji je također naslijedio od Dubravke Šuice – s kojom inače ima gotovo idilične odnose. U slučaju nepovoljnog ishoda gradu prijeti plaćanje desetaka milijuna kuna odštete privatnom investitoru zbog nepovoljnog i dosta čudnovatog ugovora o privatnom partnerstvu.

“Ja se bavim “Igrom prijestolja’, akvarijem i desecima novih i revolucionarnih projekata, a oni samo neka govore. Neka napadaju mene, ali neka ostave Dubrovnik na miru”, kazao je Vlahušić za Nacional. Njegov protukandidat Mato Franković, pak, tvrdi da je “lako imati suficit u proračunu kad se ništa ne radi”. “Hvali se viškom novca, a u isto vrijeme veliki dijelovi grada nemaju ni struju, ni vodu, ni kanalizaciju. Nakon svake velike kiše imamo mutnu vodu”, upozorava HDZ-ov kandidat, inače direktor ACI-jeve marine u Komolcu. “Sada nam nudi samo spinove svoje stranačke šefice Vesne Pusić koja se poziva na zakonitost i moralnost, a u isto vrijeme podržava pravomoćno osuđenog kandidata. Vlahušić se uspio zavaditi sa svima u gradu – od taksista do hotelijera, od velikih investitora do festivala Mali raspjevani Dubrovnik”, naglasio je Franković.

Nedjeljni izbori bit će stoga neobičan test za velike stranke: SDP i HNS se u slučaju pobjede neće pretjerano hvaliti zbog Vlahušićevog javnog imidža osuđenika, niti će u slučaju poraza pretrpjeti veliku štetu – barem ne izvan Dubrovnika. Njihovom kandidatu uostalom prijeti još jedna otvorena istraga zbog pogodovanja privatnim tvrtkama kod iznajmljivanja gradske tvrđave Revelin.

HDZ s druge strane nastupa sa svježim snagama i pobjeda Frankovića bila bi im ključna argument za proglašavanje još jedne pobjede na razini Hrvatske. Oni ne mogu ništa izgubiti.

Komentiraj