Pročitajte Plenkovićev govor u Saboru: “Ova inicijativa je nemušto napisana”

HINA/ Dario GRZELJ

Nakon 41 replike na govor Davora Bernardića i burnih reakcija u Saboru, za saborsku je govornicu stao premijer Andrej Plenković. Ponovio je kako Vlada ne prihvaća zahtjev SDP-a za opozivom Vlade. Evo što je rekao premijer:

“Želim istaknuti ono što smo na vladi usvojili, a to je da vlada odbija sve prijedloge oporbe za pokretanje pitanja nepovjerenja način. Oni su navedeni na neobičan način i na jednom čudnom hrvatskom jeziku.

Djelovalo je kao da ste prevodili jedan tekst, ne nužno s engleskog. Kriza u Agrokoru jedna je od najdubljih kriza od neovisnosti. Ona je eskalirala početkom ove godine. Blokada računa i ključnih kompanija iznosila je tri milijarde kula. Cijeli sustav bio je pod prijetnjom nekontroliranog stečaja. To bi podrazumijevalo nestanak 28.000 u kompaniji i 30.000 radnih mjesta u društvima u okviru koncerna u susjednim zemljama.

To bi se reflektiralo i na više od 2000 dobavljača s još 150.000 zaposlenih. Pred nama je bila kriza kakvu Hrvatska nikad nije doživjela. Revidirana financijska izvješća pokazala su realno stanje knjiga i kompanija.

Gubitak 2016. je bio 11 milijardi kuna. Vlada je izabrala jedinu moguću opciju, odgovornu opciju, a to je Zakon o izvanrednoj upravi za društva od sistemskog značaja. Predložili smo povjerenika, imenovao ga je sud. Mi smo u tom procesu došli u poziciju da cijeli ovaj proces državni proračun nije koštao ni jednu jedinu kunu. To je ono što javnost mora znati, unatoč ovim naporima da sve okrenu na način da će porezni obveznici platiti odgovornost. To svima treba biti jasno.

Izrazito je važna uloga privremenog vjerovničkog vijeća, ono mora imati ključnu mogućnost donošenja odluka. To je uobičajeno, normalno i potrebno. Nikakva aluzija na nacionalizaciju ne dolazi u obzir. Sam zakon aktiviran je na pismeni zahtjev vlasnika i bivše uprave Agrokora. Da toga nije bilo, aktiviranje ovog zakona ne bi bilo moguće. Postupili smo sukladno ustavu jer smo procijenili da je opća dobrobit zaposlenika je najvažnija.

Alternativa koju ste vi sugerirali značila bi val stečajeva, potpuni kaos u gospodarstvu, a posljedice bi bile sigurno takve da ne bismo ostvarili najbolju turističku sezonu, 11 milijardi eura prihoda. Ajmo reći nešto o ključnim aktivnostima izvanredne uprave. Da je bilo kako vi želite, mali dobavljači ne bi dobili svoje stare dugove nazad. Svi ti stari dugovi su isplaćeni u cijelosti. Pitajte male poljoprivrednike jesu li zadovoljni. Pitajte onda i srednje velike dobavljače koji su uspjeli namiriti veliki dio starog duga, oni su zadovoljni i očekuju da se ovo nastavi.

Sve to je omogućeno u ovom procesu koji se odvija posljednjih nekoliko mjeseci. Činjenica da je omogućeno aranžiranje novog kredita koji je donio nužnu likvidnost je jedan plus. Dati novac u takvim okolnostima, pitajte ljude u HUP-u jesu li neki od njih bili spremni dati novac, a mnogi su rekli da nisu. Oni koji su dali novac su svi bili vjerovnici i prije izvanredne uprave, to je važan aspekt kojeg niste spomenuli u svom priopćenju. Ova inicijativa je nemušto napisana.

Kad je riječ o transparentnosti, više puta sam vam rekao da izvanredna uprava svaki mjesec podnosi izvješće ministarstvu gospodarstva. Nakon prvih sto dana razmatrali smo cjelovito izvješće, temeljite informacije se daju u medije”, rekao je Plenković.

Komentiraj