Procijepljenost protiv zaraznih bolesti u Sloveniji pada

HINA/ Damir SENÈAR /ds

Pad procijepljenosti stanovništva protiv zaraznih bolesti u Sloveniji je trend koji traje već desetak godina, što  dovodi u nepriliku liječnike kad roditelji ne žele da im djeca budu cijepljena jer misle da to može imati neželjene posljedice.

Ministarstvo zdravstva samo je lani primilo skoro 600 zahtjeva roditelja koji su tražili da im djeca ne budu cijepljena, uz obveznu izjavu da za to sami preuzimaju odgovornost, što moraju potpisati kako bi se liječnici zaštitili od odgovornosti za nešto što ne odobrava medicinska doktrina.

Dijete koje nije cijepljeno može prenijeti bolest na druge u vrtiću, primjerice ospice,  te ih životno ugroziti, kazao je za Slovensku televiziju Matjaž Zwitter iz Liječničke komore, upozoravajući da se zbog lošije procijepljenosti povećava rizik pojave bolesti za koje se zbog obvezne i sustavne vakcinacije mislilo da su iskorijenjene.

Pedijatrica iz Ptuja Bernarda Vogrin, koja je nedavno zamolila roditelje djece koji odbijaju cijepljenje da potraže drugog liječnika, kazala je da se nakon svog javnog istupa čak susrela s napadima i optužbama da se ponaša “kao Hitler”, makar je to učinila kako joj nalaže savjest i zato jer se susretala s teško bolesnom djecom koja ne mogu biti cijepljena iz medicinskih razloga, primjerice zbog leukemije ili teških srčanih mana.

U zadnjih pet godina u Sloveniji je bilo izrečeno i 40 globi roditeljima koji su odbijali cijepiti djecu iako za to nije bilo medicinski opravdanih razloga, a pojavljuju se i inicijative da takva djeca ne bi smjela ići u vrtić.

Zbog nepovjerenja i sumnjičavosti roditelja koji su protiv cijepljenja pedijatri su često u velikim neprilikama, kazala je Mojca Gobec iz slovenskog ministarstva zdravstva, upozoravajući i na opsežnu “papirologiju” koju pedijatri moraju provesti u postupku otklanjanja vakcinacije.

Liječnici tom prigodom, primjerice, roditeljima moraju detaljno objasniti sve moguće zdravstvene posljedice i odgovoriti na sva njihova pitanja, kako bi se zaštitili od potencijalnih pravnih posljedica.

U jednom su takvom slučaju roditelji tražili i dobili čak 56 pismenih odgovora na svoja pitanja vezana na različita cjepiva, njihov sastav i moguće posljedice.

Iako je riječ o “rekordnom” slučaju, pedijatri kažu da s takvim roditeljima gube mnogo dragocjenog vremena koje bi inače posvetili drugim pacijentima.

Komentiraj