Proces izbora čelnika Vrhovnog suda: Grmoja: “Trebalo bi razmisliti koji je izlaz iz ove situacije”

Saborski zastupnici u četvrtak će raspravljati o prijedlogu predsjednika Republike Zorana Milanovića da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda. O procesu izbora predsjednika, odnosno predsjednice, Vrhovnog suda u četvrtak su u emisiji ‘U mreži Prvog’ govorili HDZ-ov bivši ministar Dražen Bošnjaković, predsjednik saborskog odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP), Sandra Benčić iz platforme Možemo i Nikola Grmoja iz Mosta.

Na pitanje hoće li svi u HDZ-u glasati protiv ovog prijedloga, Bošnjaković je rekao da je HDZ već najavio da neće podržati prijedlog predsjednika Republike da Zlata Đurđević bude predsjednica Vrhovnog suda i vrlo izvjesno je da će se tako i dogoditi. “Mi smo svoje razloge u ovih nekoliko mjeseci više puta istaknuli, ništa se tu nije posebno promijenilo. Smatram da je cijela ova procedura i buka oko svega toga nepotrebna, priče da je zakon neustavan su nepotrebne i netočne, Ustavni sud je vrlo jasno zauzeo stajalište i rekao da zakon u skladu s Ustavom”, rekao je Bošnjaković, nekadašnji ministar pravosuđa.

Dodao je da se u odnosu na ranije godine nije mnogo toga promijenilo – uveden je Institut javnog poziva koji znači realizaciju ustavnog načela da su javne funkcije dostupne svim građanima Republike Hrvatsk pod jednakim uvjetima.

Mostov Nikola Grmoja rekao je da je irelevantno kako će oni glasovati te da se “diže silna bura oko nečeg što se neće dogoditi”. Zalaže se, kaže, za dogovor predsjednika države i predsjednika Vlade.

“Sasvim je jasno čim je vladajuća većina, SDSS, rekao da neće podržati Zlatu Đurđević, da se ne može pronaći potrebna većina u oporbi, kada bi sva opozicija bila “za”, a znamo da je Domovinski pokret najavio da neće glasati za Zlatu Đurđević zbog njene uloge u slučaju Perković”, rekao je Grmoja i dodao da su u situaciji da Sabor o nečem raspravlja danas, a sutra odlučuju o nečem što sigurno neće proći. “Trebalo bi razmisliti koji je izlaz iz ove situacije”, poručio je.

“Svi znamo da ovih 76 ili 77 ruku koje kontrolira vladajuća većina ovisi o tome što misli predsjednik Vlade. Predsjednik države ima dvije opcije: razgovarati sa svim klubovima u Hrvatskom saboru o osobi koju će predložiti, pronaći nekakvu konsenzus oko toga i većinu koja nije vladajuća – što je jako teško, ili razgovarati s vladajućom većinom i pronaći nekakav dogovor oko toga”, smatra Grmoja.

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, SDP-ov Mišel Jakšić rekao je da ta rasprava o tome zašto je netko u prvom naletu rekao da će se javiti ili se pak neće, ne bi smjela biti “ključ” toga kako će se izabrati predsjednica ili predsjednik Vrhovnog suda.

Dodao je da se Zlata Đurđević javila na drugi poziv. “Mislim da je svatko tko je pratio saborski Odbor za pravosuđe, vidio da je od ponuđenih kandidata najkvalitetniji kandidat, rekao je i dodao da mu je žao da su izgubili fokus i ‘zaronili u krajnje politiziranje’.

“Politička opcija koja bi pokazala veličinu i doraslost trenutku i zaista izabrala najbolju kandidatkinju od ponuđenih, jer nitko ne može reći da nije bila najbolja, i da kaže “ipak ćemo stati iza ove kandidatkinje jer je to važno za hrvatske građane””, zaključila je Sandra Benčić.

Komentiraj