FaH

PROCES EUROINTEGRACIJE: Kerry kaže kako Srbija ima punu potporu SAD na europskom putu

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u srijedu navečer u Beogradu da Srbija i njezin premijer Aleksandar Vučić imaju punu potporu Sjedinjenih Država u procesu eurointegracija.

“Želim vam čestitati jer vi vodite Srbiju na veoma važnom putu u definiranju nove Srbije i na europskom putu. Krećete se što je brže mogućno ka EU, što mi potpuno podržavamo. To će biti dobro i za ekonomiju zemlje, život njezinih građana i za daljni prosperitet”, rekao je Kerry uoči sastanka s premijerom Vučićem, s kojim je potom nastavio bilateralne razgovore iza zatvorenih vrata.

Kerry je u srijedu doputovao u Beograd gdje će sudjelovati u radu dvodnevnog Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Američki državni tajnik je naveo da je s Vučićem razgovarao o odlukama koje Srbija donosi kako bi poboljšala gospodarsko stanje i privukla strane investicije kako bi se što prije približila svjetskom gospodarstvu.
Kerrry, koji je u Beograd doputovao nakon posjeta Kosovu, pohvalio je i inicijativu srpske strane za dijalog sa Prištinom.
“Izražavam poštovanje premijeru za inicijativu da uđe u dijalog s kosovskom vladom, da ostavi prošlost u prošlosti i da proba naći budućnost, koja će biti bolja, ljepša i prosperitetnija za sve ljude koji tamo žive”, rekao je Kerry.
Američki državni tajnik istaknuo je kako  SAD dijele interes sa svim zemljama regije glede zajedničkog odgovora na izazov nasilnog ekstremizma koji pogađa Europu, Bliski istok i druge djelove svijeta.
Vučić je zahvalio na američkoj potpori Beogradu na europskom putu. Srbijanski premijer ukazao je i na sve bolje bilateralne odnos sa SAD-om.
Ovo je prvi put da u Kerry  kao državni tajnik SAD boravi na zapadnom Balkanu, a nakon Beograda posjetit će Cipar i Grčku.

Komentiraj