Pročelnik HGSS-a Granić: “Ljudska glupost i svemir nemaju granica, ali za svemir nismo sigurni”

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Josip Granić u subotu je u ‘Novom danu’ N1 televizije govorio o greškama koje na terenu mogu biti opasne pa i kobne, o iskustvima na terenu i tehnologiji koja im pomaže, o sezoni u kojoj imaju najviše intervencija.

“Koristimo apsolutno svaki komad tehnologije kako bi spašavanje unesrećenih bilo bolje. Desetak godina koristimo bespilotne letjelice”, rekao je Granić.

Otkrio je da na goste tijekom sezone ode 15 posto HGSS-ovih intervencija. “Gotovo svaku situaciju uvijek možemo proglasiti subjektivnom pogreškom, odnosno činjenicom da je čovjek nešto mogao spriječiti. Međutim ne možemo sjediti svi doma pred televizijom. Teren nosi svoju dozu rizika. Mi ćemo im pružiti sigurnost bez obzira na razlog problema. Ljudska glupost i svemir nemaju granica, ali za svemir nismo sigurni. Događa se, nama nije bitan razlog već da možemo nekog pomoći”, rekao je za N1.

Granić je zaključio da je direktno spašavanje života predivna stvar, jedna od najhumanijih stvari koju možete raditi te naglasio da sve rade na volonterskoj bazi.

Komentiraj