FaH

PROBNI ROK: EU će na 4 mjeseca suspendirati sankcije protiv Bjelorusije

Europska unija suspendirat će u subotu sankcije Bjelorusiji na četiri mjeseca, uključujući i one uvedene protiv autoritarnog bjeloruskog predsjednika Aleksandera Lukašenka, ispunjavajući na taj način obećanje po kojemu će nagraditi ono što se doživljava kao otvaranje te zemlje prema Europi, kazali su diplomati EU-a.

Lukašenkova odluka da oslobodi političke zatvorenike i nepribjegavanje represiji nakon ponovnog izbora na dužnost ovaj mjesec, utjecali su na blaži pristup EU-a.

Na odluku je utjecala promjena “situacije kada su posrijedi bivši politički zatvorenici, način na koji su prošli predsjednički izbori te stanje sloboda tiska i slobode udruživanja”, kazao je diplomat koji je sudjelovao u raspravama.

I dok je Bjelorusija, blizak ruski saveznik, još uvijek daleko od provedbe demokratskih reformi, EU-ova strategija predstavlja novi pristup prema toj zemlji – umjesto da svoje susjede iz središnje i istočne Europe izolira, odlučila ih je potaknuti.
Suspenzija sankcija, koja uključuje uklanjanje zabrane putovanja i odmrzavanje imovine koju 170 bjeloruskih državljana i tri bjeloruske tvrtke imaju u inozemstvu, na snagu će stupiti u subotu.
Embargo na oružje zadržat će se, a i protiv četvorice članova Lukašenove službe sigurnosti, za koje se sumnja da stoje iza nestanka političkih oponenata, sanckeij će biti zadržane.
Situacija će se ponovno razmotriti krajem veljače i a sankcije će se ponovno uvesti ukoliko EU zamijeti pogoršanje kada je riječ o ljudskim pravima, provedbi  zakona i slobodi tiska.

Komentiraj