PROBLEMI ZA MILANOVIĆA zbog pobune slavonskih SDP-ovaca

Pixsell

ČLANOVI SDP-a U SLAVONIJI PREDSJEDNIKU STRANKE zamjeraju pretjeranu zaštitu Tihomira Jakovine, kao i to što je nakon njegova odustajanja na treće mjesto izborne liste u 5. izbornoj jedinici postavio Jakovini blisku Martu Luc-Polanc

Manje od mjesec dana prije održavanja prijevremenih parlamentarnih izbora, u slavonskom SDP-u vlada veliko nezadovoljstvo zbog načina na koji je predsjednik stranke Zoran Milanović riješio situaciju s bivšim ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom. Po riječima jednog visokopozicioniranog člana stranke, to nezadovoljstvo je toliko da su neki članovi odustali od sudjelovanja u predizbornoj kampanji čime se može dovesti u pitanje očekivani rezultat Narodne koalicije u 5. izbornoj jedinici, gdje je nositelj liste bivši gradonačelnik Požege i dugogodišnji saborski zastupnik SDP-a Zdravko Ronko. Izvor iz SDP-a za Nacional je ispričao da središnjica stranke očekuje da lista Narodne koalicije na ovim izborima ostvari puno bolji rezultat nego što je to ostvareno u studenom prošle godine, kada je lista predvođena SDP-om osvojila 25,56 posto glasova, što je bilo dovoljno za četiri mandata. U SDP-u se nadaju da će na novim izborima osvojiti barem jedan mandat više, ali zbog loše atmosfere unutar dijela stranke neki od njih smatraju da će se te želje teško ostvariti.

NAJVIŠE NEZADOVOLJNIH JE U SLAVONSKOM BRODU, gdje su SDP-ovci razočarani izborom Marte Luc-Polanc koja je na listi zamijenila Tihomira Jakovinu. Brodski SDP-ovci nezadovoljni su što je jedna nepoznata osoba, koja je tek prije dvije godine postala članica stranke, postavljena na visoko treće mjesto na listi, dok su neki dugogodišnji članovi postavljeni puno niže. Tvrdi se da je to još jedan ustupak Zorana Milanovića Tihomiru Jakovini. Ti stranački izvori unutar SDP-a tvrde da je Jakovina osobno od predsjednika stranke zatražio da ga na visokom trećem mjestu na listi zamijeni baš Marta Luc-Polanc. Nakon što su gotovo cijeli mandat upozoravali na štetne radnje koje je kao ministar radio Tihomir Jakovina te su na to nekoliko puta upozoravali i samog Milanovića, slavonski SDP-ovci nadali su se da će se odustajanjem od kandidature napokon riješiti utjecaja Tihomira Jakovine i da će Zoran Milanović poslušati savjete većine članova stranke u Brodsko-posavskoj županiji. Nakon što je na listu stavljena Marta Luc-Polanc, nezadovoljni dio članova odustao je od sudjelovanja u predizbornoj kampanji. “Marta Luc Polanc osoba je od najvećeg povjerenja Tihomira Jakovine. U nekoliko navrata Jakovina je zahvaljujući njoj osujetio namjeru lokalnog članstva da pokrene njegov opoziv s funkcije šefa županijskog SDP-a. Činjenica da je upravo ona postavljena na tako visoko mjesto na listi, govori nam da Zoran Milanović i dalje dubinski vjeruje Jakovini te da ne poznaje suštinski s kakvim se izazovima, ponajviše zbog Jakovine, SDP na terenu susreće. A to posredno govori i o nedostacima u njegovu načinu vođenja stranke. Povjerenje u neke ljude treba imati granice, a kvalitetan lider mora imati i alternativno rješenje. A Milanović ga u Slavonskom Brodu nema”, izjavio je za Nacional izvor iz SDP-a.

  • NACIONALOV IZVOR iz vrha SDP-a tvrdi da je stanje u Slavoniji dodatno pogoršano nakon što je Zoran Milanović sklopio koaliciju s Hrvatskom seljačkom strankom kojoj je obećao mjesto ministra poljoprivrede

ZATO NEKI OD NJIH SMATRAJU da je teško očekivati da lista predvođena Zdravkom Ronkom na izborima 11. rujna može osvojiti peti mandat. Osim što su razočarani izborom Marte Luc Polanc, dio slavonskih SDP-ovaca nezadovoljan je i načinom na koji je Milanović riješio slučaj Tihomira Jakovine i smatraju da je predsjednik SDP-a predugo štitio bivšeg ministra poljoprivrede. Jedan izvor tvrdi da neki članovi stranke optužuju Milanovića da je pristajao na ustupke Jakovini zbog prijateljstva njegove supruge Sanje Musić Milanović i supruge Tihomira Jakovine Sandre Petrović Jakovine, inače bivše zastupnice SDP-a u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru. Jakovina se povukao s liste Narodne koalicije zbog pritisaka javnosti, nakon što je otkriveno da je Upravi Hrvatskih šuma, na čijem je čelu njegov dugogodišnji prijatelj Ivan Pavelić, osigurao milijunske bonuse. No neki slavonski SDP-ovci već su ranije od Milanovića tražili da se distancira od Jakovine te da ga smijeni s mjesta ministra poljoprivrede zbog štete koju je on, prema njihovu viđenju, napravio u tom resoru i jer je pogodovao sebi bliskim osobama kako u Hrvatskim šumama, tako i putem natječaja za europske fondove, zbog čega je reagirala i Europska komisija. Međutim, Milanović je ignorirao njihove zahtjeve te je do sada čvrsto stajao iza Jakovine, a čini se da je i nakon njegova odustajanja nastavio slušati njegove zahtjeve, što je dodatno razljutilo dio stranačke baze u Slavoniji.

˝S DRUGE STRANE, DIO ČLANSTVA vjeruje da će se nezadovoljstvo članstva na području Slavonskog Broda moći nadomjestiti dodatnom mobilizacijom članstva na području županije koje pokriva Nova Gradiška. Riječ je o gradu u kojem je SDP na lokalnoj razini nedavno vratio vlast i čiji je gradonačelnik Vinko Grgić postavljen na peto mjesto te liste za parlamentarne izbore. “Grgić je čovjek koji uživa veliku potporu članstva u tom dijelu županije pa bi se mogla očekivati i adekvatna reakcija biračkog tijela, koje ima i neke dosad neiskorištene kapacitete. To, pak, pokazuje da Milanović ima dobar refleks i ne zanemaruje situaciju na terenu, barem kada je taj dio Slavonije u pitanju”, kaže izvor iz SDP-a.

  • SREDIŠNJICA STRANKE NIJE ŽELJELA Sabu primiti nazad u SDP, a on se nakon toga okrenuo svom velikom prijatelju, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, te je počeo lobirati za njegovu stranku

Nacionalov izvor iz vrha SDP-a tvrdi da je stanje u Slavoniji dodatno pogoršano nakon što je Zoran Milanović sklopio koaliciju s Hrvatskom seljačkom strankom kojoj je, u slučaju pobjede, obećao mjesto ministra poljoprivrede, a samim tim i vlast u velikim tvrtkama poput Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda. Naime, neki od utjecajnih članova stranke na lokalnoj razini očekivali su da će nakon ovih izbora i nakon odlaska Tihomira Jakovine napokon dobiti mjesto na visokim pozicijama u tim tvrtkama te se osjećaju izdanima od središnjice stranke nakon što je resor predan HSS-u. Jedan izvor iz SDP-a tvrdi da je razočaranih takvom odlukom najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji te da su neki ljudi već najavili izlazak iz stranke, dok su drugi najavili čelnim ljudima stranke da nemaju namjeru sudjelovati u predizbornoj kampanji i organizaciji stranačkih skupova.

ZBOG TAKVE SITUACIJE UPITNO je koliko će kvalitetno biti odrađena predizborna kampanja u tom dijelu Hrvatske, a situacija bi se mogla dodatno pogoršati ako takvo stanje unutar SDP-a iskoriste neki bivši članovi stranke koji još uvijek njeguju čvrste veze s lokalnim čelnicima SDP-a te bi ih mogli vrbovati u svoje redove. Nacionalov izvor iz vrha SDP-a izrazio je veliku zabrinutost jer iz Vukovarsko-srijemske županije dolaze informacije da se ponovno vrlo aktivno u politički život uključio bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, koji je izbačen iz SDP-a nakon što je osuđen na zatvorsku kaznu zbog pokušaja podmićivanja gradske zastupnice HDZ-a Marije Budimir. Sabo se već na prošlim parlamentarnim izborima pokušao aktivirati u SDP-u te je šokirao neke čelnike stranke kada se pojavio na predizbornim skupovima koalicije Hrvatska raste u Vukovaru, gdje su ga lokalni članovi dočekali velikim pljeskom. Međutim, središnjica stranke nije željela Sabu primiti nazad u SDP, a izvor Nacionala tvrdi da se nakon toga Sabo okrenuo svom velikom prijatelju, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. Iako nije formalno član stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, tvrdi se da Sabo koristi svoj utjecaj u vukovarskom SDP-u te nagovara članove da istupe iz te stranke i priključe se Milanu Bandiću. Ako se te tvrdnje pokažu točnima, to bi moglo predstavljati novi problem za Zorana Milanovića i SDP jer bi im se time znatno umanjile šanse za dobar rezultat na parlamentarnim izborima, ali bi mogli ostati i bez značajnog dijela članova stranke u Vukovarsko-srijemskoj županiji, što bi dugoročno moglo imati puno neugodnije i ozbiljnije posljedice od potencijalno lošeg rezultata na predstojećim izborima.

Komentiraj