‘Probat ćemo u Ini naći mjesta za 40 otpuštenih’

HINA / Tomislav PAVLEK

Direktor strateškog razvoja i procjena Ine Hrvoje Glavaš u ponedjeljak je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirao situaciju u toj kompaniji, kao i sudbinu rafinerije Sisak.

“Zatvaranje samog postrojenja FCC dio je šire slike onoga što se događa u Ini. Inine rafinerije godinama stvaraju velike gubitke. Zadnjih desetak godina potražnja na tržištima gdje Ina posluje smanjilo se 30 posto. Imamo 2 rafinerije koje rade s pola kapaciteta, a sve tržišne okolnosti su se promijenile”, rekao je Glavaš dodajući da imaju proizvodnju i prodaju jedne rafinerije, a troškove dvije.

Dodao je da žele optimizirati cijeli rafinerijski sustav. Upitan kako će smanjiti gubitke prijevoza naftnih poluproizvoda iz Siska u Rijeku, odgovara: “Dio poluproizvoda će ići iz Siska prema Rijeci, a puno manje se spominje da će današnji teški ostaci, koji se proizvode u riječkoj rafineriji, koji su zapravo neprofitabilni, ići u sisačku rafineriju, gdje će ga se pretvarati u dizel. Sekundarna postrojenja u Sisku će raditi kontinuirano, što dosad nije bio slučaj”.

Najavljena su otpuštanja četrdesetak radnika, a Glavaš kaže kako će u Ininoim sustavu pokušati pronaći mjesta za te radnike, a ukoliko ne uspiju, ponudit će im otpremnine, koje će biti iznad hrvatskog prosjeka. Glavaš naglašava kako MOL nema nikakve veze s odlukom, već je to unutarnja odluka Ine.

Komentiraj