Zarko Basic/PIXSELL

PRIZNANJE NAŠEM GLUMCU Šerbedžija dobio počasnu nagradu na festivalu u Parizu

[quote_box_center]

  • Odluku o dodjeli tog priznanja Šerbedžiji jednoglasno je donio Umjetnički savjet festivala, a nagrada mu je uručena na ceremoniji otvaranja Festivala, 12. travnja u prestižnom Theatre La Palace, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar

[/quote_box_center]

Filmski i kazališni glumac Rade Šerbedžija dobio je počasnu nagradu petog Festivala jugoistočnoeuropskog filma SEE u Parizu, u sklopu se čijeg ovogodišnjeg izdanja, koji traje do 16. travnja, prikazuje i pet hrvatskih produkcija i koprodukcija.

Odluku o dodjeli tog priznanja Šerbedžiji jednoglasno je donio Umjetnički savjet festivala, a nagrada mu je uručena na ceremoniji otvaranja Festivala, 12. travnja u prestižnom Theatre La Palace, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Pariški festival okuplja dvanaest jugoistočnih zemalja u njihovim naporima da doprinesu kulturnom ujedinjenju Europe, stoji na stranicama te manifestacije.

Dante Alighieri opisao je Pariz kao univerzalno duhovno naslijeđe, Jean Monnet je rekao da obnova Europe mora krenuti od kulture, a Nicolas Bouvier je u svojoj knjizi “L’usage du monde” napisao kako je “Balkan srce Europe” i upravo zato svakog travnja to srce Europe pulsira u Parizu kroz odabrane filmove, ističe se.

Festival prikazuje igrane filmove, dokumentarce, animirane i kratke filmove, a na svakom izdanju predstavlja se neki od regionalnih festivala iz zemalja jugoistočne Europe.

Od hrvatskih autorskih i koprodukcijskih filmova ove će se godine prikazati dugometražni film “Most na kraju svijeta” Branka Ištvančića, te manjinske hrvatske koprodukcije “Inferno” Vinka Moederndorfera i “Sudilište” Stephana Komandareva, te kratkometražni “I Love Yu” Irene Škorić i slovensko-hrvatska koprodukcija “The Runner” Petera Cerovšeka, Nataše Čiča i Tome Zidića.

Na festivalu, koji se održava od 2011., sudjeluju filmovi iz Makedonije, Turske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije, Grčke te Bosne i Hercegovine.

Komentiraj

Source:D.V./HINA