Privremena predsjednica Bolivije želi izbore u najkraćem mogućem roku

Privremena potpredsjednica Bolivije obećala je u srijedu da će novi izbori biti održani u najkraćem mogućem roku te je osudila “osvetničke” akcije pristaša Eve Moralesa koji je odstupio i pobjegao u Meksiko nakon prosvjeda zbog izborne prijevare.

Potpredsjednica Senata, pedesetdvogodišnja konzervativka Jeanine Anez, stupila je na predsjedničku dužnost u utorak, nakon četrnaestogodišnje vladavine socijalista Moralesa.

“Bog Vas blagoslovio, neka nam dozvoli da budemo slobodni i održimo uskoro transparentne izbore”, objavila je na Twitteru Anez.

Moralesove pristaše, koji imaju većinu u parlamentu, zaprijetili su da će održati svoju sjednicu i poništiti odluku parlamenta, čiju su sjednicu oni bojkotirali, zbog čega nije postojao kvorum.

Morales, kao i potpredsjednik Bolivije i predsjednik Senata podnijeli su ostavke prije tri dana suočeni s prosvjedima, zbog čega Anez tvrdi da po Ustavu ona postaje predsjednica, što je potvrdio i Ustavni sud.

Brazil, u kojemu je na vlasti desni predsjednik Jair Bolsonaro i Velika Britanija čestitali su Anez, dok su lijevi vođe Latinske Amerike osudili “državni udar” u Boliviji, kao i Rusija.

Ranije je Donald Trump pozdravio odlazak Eve Moralesa.

Privremena predsjednica treba raspisati predsjedničke izbore u roku 90 dana.

Komentiraj