Privremena predsjednica Bolivije poručila Guaidou da oslobodi Venezuelu

Privremena predsjednica Bolivije, Jeanine Anez pozvala je u subotu Juana Guaidoa da “oslobodi” Venezuelu, dok on ponovo pokušava mobilizirati svoje pobornike i poziva na prosvjede protiv socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura.

“Od sveg srca želim da oslobodite venezuelski narod”, rekla je Jeanine Anez Juanu Guaidou tijekom video poziva izravno emitiranoga na bolivijskoj televiziji. “Nepravedno je da trpite toliko nasilja i represije”, dodala je.

Senatorica desnog centra Jeanine Anez se u utorak proglasila privremenom predsjednicom umjesto Eva Moralesa, koji je dao ostavku nakon prosvjeda oporbe koja ga je optužila za prijevare tijekom predsjedničkih izbora 20. listopada.

Pedesetak zemalja, među kojima Bolivija, priznaje Juana Guaidoa privremenim predsjednikom Venezuele. On je u petak objavio izbacivanje venezuelskih diplomata koji “predstavljaju Madurovu vladu”.

“Nadahnuli ste nas i pokazali da je moguće ostvariti demokratske promjene kada su građani odlučni i mobiliziraju se”, odgovorio je Juan Guaido Jeanine Anez tijekom 15-minutnog razgovora.

Šef venezuelske oporbe bi zatim trebao sudjelovati na novim prosvjedima protiv Madura na ulicama Caracasa.

Tijekom jutra više tisuća njegovih pobornika se odazvalo njegovom pozivu, javlja agencija France presse.

Od kada se 23. siječnja proglasio privremenim predsjednikom, Juan Guaido neprestano poziva aktiviste na prosvjede. Ali nakon propale pobune 30. travnja, sudjelovanje oporbenih prosvjednika je bitno palo.

Komentiraj