EPA/MAXIM SHIPENKOV

Privedeno više od 300 prosvjednika protiv Putina

Više od 300 osoba privedeno je u subotu u cijeloj Rusiji na dan prosvjeda protiv reizbora predsjednika Vladimira Putina na koje je pozvao oporbeni čelnik Aleksej Navaljni i sam priveden, izivijestila je posebna organizacija OVD-Info.

Policija je osim toga upotrijebila suzavac i silu kako bi razbila prosvjedno okupljanje u Moskvi, javlja agencija AFP s mjesta događaja.

Naguravanja je bilo između pristaša oporbe i pristaša Kremlja, dodaje AFP.

OVD Info, organizacija za ljudska prava koja prati uhićenja, kazala je da je primila izvješća o tome da je policija privela više od 350 ljudi diljem zemlje, piše agencija Reuters.

Aleksej Navaljni priveden je u subotu ubrzo pošto je stigao u središte Moskve na prosvjed,  rekao je njegov suradnik.

“Navaljni se pojavio na Trgu Puškinskaja i ubrzo je priveden”, rekao je oporbeni političar Leonid Volkov  i dodao “(privođenje) je apsolutno protuzakonito.

Priveden je dok je gomila izvikivala “Sramota!” i to na ukrajinskom jeziku, rabeći slogan proeuropskog ustanka na Majdanu u Kijevu 2014., kojim je Ukrajina svrgnula tadašnjeg prorurskog predsjednika.
Prosvjedi na Dalekom istoku i u Sibiru

Ruske vlasti pokušale su spriječiti održavanje prosvjeda uhićenjima u nekoliko gradova i pretresom ureda organizacije Navaljnog.

Prosvjedi su planirani u 90 ruskih gradova pod geslom “On nije naš car!”.

Protukorupcijski aktivist Navaljni zbog ranije sudske osude nije mogao sudjelovati na predsjedničkim izborima u ožujku, na kojima je Putin dobio 77 posto glasova i osvojio četvrti mandat. Putin je na vlasti gotovo dva desetljeća kao predsjednik ili premijer.

Prosvjedi su održani u subotu i na Dalekom ruskom istoku i u Sibiru, piše Reuters.

U gradu Ekaterinburg na Uralu, nekih 1500 kilometara istočno od Moskve, Reutersov izvjestitelj javio je da su prosvjednici izvikivali “Dolje car!”

Predsjednik Putin (65), koji je u Rusiji na vlasti od 2000., godine u svojstvu predsjednika ili premijera, treba prisegnuti na novi predsjednički mandat na svečanosti u Moskvi u ponedjeljak.

Uz potporu državnih medija i vladajuće stranke i prema anketama s podrškom oko 80 posto birača, Putin je slavljen kao otac domovine koji je zemlji vratio nacionalni ponos i ojačao Rusiju na svjetskoj pozornici, napose intervencijama vojske u Ukrajini i Siriji, piše Reuters.

No oporba tako ne misli, o čemu svjedoči i Navaljnijev post na Twitteru.

“Plašljivi starac Putin misli da je car. Nije car i zato trebamo izaći na ulice 5. svibnja”, bio je napisao Navaljni.

Prosvjedi su nezakoniti

Ruske vlasti proglasile su prosvjede nezakonite i tvrde da nisu bili ranije najavljeni.

Putin je ponovno bio izabran na predsjedničkim izborima u ožujku sa 77 posto glasova što je njegov najbolji rezultat i uopće najbolji rezultat u postsovjetskoj Rusiji.

Europski promatrači ocijenili su da birači i nisu imali istinskog izbora i izrazili su žaljenje zbog  nepoštenog pritiska na glasove kritike.

Oporbeni vođe i kritičari poput Navaljnog optužuju Putina da kontrolira korumpirani autoritarni sustav i zamjeraju mu nezakonitu aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima 2014., što je izoliralo Rusiju na međunarodnoj sceni.

Komentiraj