Marin Tironi/PIXSELL

Privatni parkovi prirode u Brazilu su dobro rješenje za zaštitu prašume

 

Privatni parkovi prirode (Reserva Particular do Patrimônio Natural) u Brazilu su još uvijek održivo rješenje za zaštitu okoliša i razvoj ekoturizma.

Brazilska vlada je ovaj projekt predstavila 1990. godine. Vlasnici zemlje u mnogim “divljim” područjima južnoameričke zemlje su prihvatili inicijativu i svoje posjede stavili pod brand RPPN, umjesto da to postane dio državnih ili nacionalnih parkova.

Vjerojatno su dobili i mogućnost otkupa manjih čestica pod uvjetom da će paziti na zemlju, biljke i životinje te razvijati sadržaje za ekoturizam, znanstvena istraživanja i proizvodnju ekoloških proizvoda.

Evandro Ayer vlasnik je jednog parka u Amazoniji. Mali dio šumskog područja je namijenjen za sportske aktivnost, što se posebno sviđa djeci, tu su staze za šetnju, područje za meditaciju…

Obiteljsko gospodarstvo je razvijao postupno, na pašnjaku su počeli  saditi voćke, a danas svojim gostima predstavljaju razne ekoproizvode.

Danas na području Brazila postoji pet tisuća privatnih parkova prirode. Vlasnici  naglašavaju kako je to dobro rješenje za zaštitu prašume i drugih prirodnih područja.

Komentiraj