Ruska ocjena da su “pristrani” prvi rezultati međunarodne kaznene istrage o uzrocima pada zrakoplova na letu MH17 u 2014. “neprihvatljiva” je, priopćila je u petak nizozemska vlada.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders pozvao je u petak ruskog veleposlanika u Den Haagu i obavijestio ga da ocjenjuje neprihvatljivim “neutemeljene kritike” na račun “stručnosti, čestitosti i neovisnosti nizozemskog državnog odvjetništva” zaduženog za koordinaciju zajedničkog istraživačkog tima (JIT).

“S obzirom na uvjerljivost dokaza Rusija bi morala poštovati objavljene rezultate a ne dovoditi u pitanje istragu i unositi sumnju”, rekao je Koenders, prenosi se u priopćenju.

U srijedu je Rusija dala do znanja da je “razočarana što se situacija u vezi s istragom o nesreći ne mijenja: zaključci nizozemskog državnog odvjetništva potvrđuju da je istraga pristrana i politički motivirana”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Prvi rezultati međunarodne istrage o padu zrakoplova Malaysije Airlinesa 17. srpnja 2014. pokazuju da je raketa kojom je pogođen zrakoplov dopremljena iz Rusije i ispaljena s područja pod kontrolom proruskih separatista na istoku Ukrajine.

U padu putničkog zrakoplova koji je iz Amsterdama letio u Kualu Lumpur poginulo je svih 298 putnika i članova posade, uglavnom nizozemski državljani.

Moskva i separatisti niječu takvu inačicu događaja i upiru prstom u ukrajinske snage a Ukrajina tvrdi da je Moskva “izravno umiješana” u rušenje Boeinga 777.

Komentiraj