OTMICA ZRAKOPLOVA: Završena talačka kriza na Malti, otmičari se predali

EPA/MARKUS TILLMAN

Otmičari koji su u petak oteli libijski zrakoplov i prisilili ga na slijetanje na Malti predali su se, objavio je malteški premijer Joseph Muscat.

Policija je otmičare pretražila i zadržala u pritvoru, napisao je Muscat u poruci na Twitteru. Otmičari su ranije oslobodili sve putnike i članove posade iz zrakoplova.

Zrakoplov Airbus A320 sa 111 putnika i sedam članova posade letio je na liniji Sebha-Tripoli kada su ga otela dvojica otmičara. Na Maltu je sletio oko pola dvanaest. Među 111 putnika, 82 su muškarca, 28 žena i jedno dijete.

Malteški i libijski mediji ranije su objavili da su dvojica otmičara preusmjerila libijski zrakoplov na Maltu i zaprijetila da će ga raznijeti.

Jedan otmičar navodno je pristaša Moamera Gadafija, svrgnutog u narodnom ustanku 2011. Navodno je rekao je da je voljan pustiti sve putnike osim posade ako se ispune njegovi zahtjevi, ali još nije poznato koje je zahtjeve bio postavio i jesu li oni ispunjeni.(Hina)

Tijek talačke krize:

15:50 Otmičari su se predali, objavio je malteški premijer na Twitteru

15:40 Glasnogovornik libijske vlade rekao je kako su u avionu dva otmičara, u dvadesetim godinama koji traže azil u Europi. Pregovori se nastavljaju

15:20 Reuters javlja kako je otmičar za libijsku televiziju rekao kako je na čelu stranke odane Gaddafiju, libijskom vođi ubijenom u NATO napadu tijekom ustanka 2011. godine

15:10 Novinar Mark Micallef objavio je na Twitteru fogorafiju otmičara koji je ispred aviona mahao Gaddafijevom zastavom

14:55 Malteški premijer navodi kako je u tijeku oslobađanje posade aviona

14:45 Pušteno je još 44 putnika, u avionu je ostala posada i otmičari

14:30 Reuters je nakon razgovora s putnicima objavio kako zahtjevi otmičara nisu jasni

14:25 Dosada je oslobođeno 65 putnika, obavio je Muscat na Twitteru,

14:20 U tijeku je oslobađanje i druge skupine od 25 putnika, potvrdio je premijer Muscat na Twitteru.

14:10 Aviokompanija čiji je zrakoplov danas otet na Facebooku je objavila kako još uvijek imaju komunikaciju s posadom te kako je ‘situacija pod kontrolom’

14:02 Malteški premijer je potvrdio kako su otmičari nešto prije 14 sati oslobodili prvu grupu putnika – žene i dijete.

13:55 Libijske i malteške vlasti pregovaraju s otmičarima.

RANIJE: Libijski putnički zrakoplov sa 118 putnika prisilno je sletio na Maltu, a avion Airbus A320 su preuzela dva otmičara koja su prijetila bombom, piše BBC. Njihovi zahtjevi još uvijek nisu poznati.

Malteški premijer Joseph Muscat na Twitteru je napisao kako se radi o potencijalnoj talačkoj situaciji te kako se priprema operacija spašavanja. Mediji javljaju kako se u avionu nalazi 111 putnika i 7 članova posade. Među putnicima su 82 muškarca, 28 žena i jedno dijete.

‘Vjerujemo kako je došlo do neovlaštenog slijetanja na naš aerodrom. Na teren je poslana policija’, objavili su službenici Međunarodne zračne luke Malta.

Pilot je navodno pokušao sletjeti u zračnu luku u Tripoliju, ali otmičari su to odbili. Malteški, pak, mediji javljaju kako je u avionu samo jedan otmičar koji ima ručnu granatu.

Jedan od otmičara rekao je da je pristaša Moamera Gadafija, svrgnutog u ustanku 2013. godine. Rekao je da je spreman pustiti sve putnike osim posade ako se ispune njegovi zahtjevi, koji još uvijek nisu poznati.

Ostali letovi sa zračne luke Malta su otkazani, a šest zrakoplova na letu prema Malti je preusmjereno.

Komentiraj